Aan demense

Beste mensen,

Allereerst wil ik alle vrienden en vijandjes voor 2020 het dubbele wensen van wat ze mij toewensen.

Verder wil ik jullie graag mededelen dat de ‘ok boomer’-zeggers mij de afgelopen dagen wakker hebben geschud.

Zij hebben me geleerd dat je geen argumenten hoeft te hebben, laat staan te gebruiken, om een dialoog plat te slaan. Als een hardwerkende belastingbetaler enige twijfel uit over nut en noodzaak van allerlei radicale en peperdure maatregelen om een Zweeds gekkie van een depressie af te helpen, is het voldoende om ‘ok boomer’ te roepen om die persoon kalt te stellen.

Éigenlijk ben ik natuurlijk veel te veel een boomer om dat een goede methode te vinden. Ik hou van discussies met argumenten en bewijzen, waarin uiteindelijk één van de partijen gelijk heeft. Maar daar red je het in 2020 niet meer mee.

Dus ik ga maar gewoon meedoen.

Scheelt nog zeeën van tijd ook.

Als iemand van een regeringspartij die ervoor gezorgd heeft dat het doen van aangifte van een misdrijf bij de politie wordt ontmoedigd, opeens heel populistisch via social media aanbiedt om zelf mee te gaan om aangifte te doen, zeggen we voortaan ‘ok dilan’.

Als iemand terroristen een podium geeft om het eigen gedrag wit te wassen en een zogenaamd menselijk gezicht te tonen, zeggen we voortaan ‘ok dombo’.

Als iemand een politieke partij ‘op rechts’ opricht omdat Baudet en Wilders hem geen plaatsje in de zon (meer) gunt, zeggen we voortaan ‘ok van gemeren’. Of: ‘ok otten’.

Als iemand prime-time op televisie bijna twee uur lang matige grappen de huiskamer in mag slingeren, zeggen we voortaan ‘ok martijn’.

Als iemand een smerig trucje uithaalt om minder belasting te betalen, zeggen we voortaan ‘ok oranje’.

Als iemand structureel liegt of Alzheimer fabuleert, zeggen we voortaan ‘ok boezemvriend van jort’. Of, in de korte versie: ‘ok mark’.

Als iemand het zat is om steeds ‘ok mark’ te zeggen tegen serieleugenaars, dan kan ‘ok klöpping‘ ook.

Als iemand beweert dat Nederlanders te weinig hun best doen om te integreren in eigen land, zeggen we voortaan ‘ok boekie’.

Als iemand een vertrouwelijk gesprek toch naar buiten brengt, zeggen we voortaan trouwens ook ‘ok boekie’.

Als iemand het woord ‘inclusiviteit’ gebruikt, zeggen we voortaan ‘ok subsidieslurper’.

Als iemand zegt dat Frans Timmermans deugt, zeggen we voortaan ‘ok onnozele’.

Als iemand stelselmatig mensenlevens in gevaar brengt door informatie te lekken, zeggen we voortaan ‘ok om’.

Als iemand kritiek op zijn of haar grote leider niet kan velen, zeggen we voortaan ‘ok baudetier’.

Als iemand denkt dat alles op internet altijd maar gratis moet zijn, zeggen we voortaan ‘ok knierp’.

Als iemand beweert dat Greta Thunberg geen misbruikt meisje is, zeggen we voortaan ‘ok kindermisbruikontkenner’.

Als iemand van GroenLinks zijn muil houdt over het opnieuw aannemen van een aanrander, zeggen we voortaan ‘ok, metoowegkijker’.

Als iemand bij de minste of geringste tegenspraak wild om zich heen gaat slaan en onwaarheden over je verspreidt, zeggen we voortaan ‘ok joost’.

Als iemand een kapotte Caps Lock-knop op zijn of haar toetsenbord heeft, zeggen we voortaan ‘ok sukkel’.

Als iemand het verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer vergelijkt met de verplichting van het dragen van de Jodenster in de Tweede Wereldoorlog, zeggen we voortaan ‘ok koekwaus’. En als ze het bewijs vervolgens met een slap excuus verwijderen ‘ok lafbekje’.

Als iemand loopt te zeiken, te zeuren of te zuigen, zeggen we voortaan ‘ok doei’.

Als iemand de werkende mensen die belasting betalen om het luxe leventje van jongeren en NH’ers (Nieuwe Handophouders) te financieren, verwijten maakt over gebrek aan betrokkenheid bij de grote thema’s van dit moment, zeggen we voortaan ‘ok snotneus’.

Sowieso vind ik dat de mooiste tegenhanger van ‘ok boomer’.

‘ok snotneus’.

Dat we het maar veel mogen zeggen, zodat ze allemaal huiliehuilie gaan doen en voor altijd naar ‘Insta’ vluchten.

Of naar hun speentje.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

4 thoughts on “Aan demense

  1. Ach Jan.. op elk moment in de menselijke geschiedenis was het overgrote deel van wat nu het publieke debat verziekt op een slagveld gesneuveld of aan overbelasting en vroege ouderdom overleden..
    De huidige ‘beschaving’ gaat aan overdaad aan tijd, beperkte intelligentie, dubieuze kennis en tegenstrijdige inzichten ten onder…
    Wens je het allerbeste voor 2020.. en houd hoofd koel..!

  2. Dus jij hebt ook al mogen kennismaken met deze ultieme luie dooddoener, Jan? En dan zeggen ze dat linkse politiek correcte millennials niet kunnen memeën. Ik vraag me af wat een goeie Engelse vertaling voor snotneus is?

  3. Ik wens ook jou Jan een goed 2020 en je bewijst met dit 1 Januari briefje dat je niets aan scherpte in het nieuwe jaar hebt ingeboet. “Ok snotneus”. Het “woord” van 2020!

Comments are closed.