Aan Debby Gerritsen

Beste Debby,

Op 20 juli 2017 publiceerde het Algemeen Dagblad een opstel van Hanina Ajarai.

Zij meldde dat ze wel rouwde om de ineenstorting van Ajacied Abdelhak Nouri, maar niet om de aanslag op de MH17.

“Ik vind het zielig voor de nabestaanden en ik had gewild dat de ramp niet was gebeurd, maar het raakt bij mij geen snaar”, schreef ze.

Ze kondigde in haar stuk al aan dat het ophef zou veroorzaken.

Althans: ze mat zich de slachtofferrol maar vast aan.

“Deze bekentenis is niet bedoeld om te provoceren of iemand te kwetsen, ook al kan ik de scheldkannonades die zullen volgen wel vast uittekenen.”

Die scheldkannonades kwamen.

En haar ontslag.

Toenmalig hoofdredacteur Hans Nijenhuis, die vaker goede sier maakte met het aanstellen van talentloze provocateurs (zie: Tuigvlogger, de), liet zijn protegé vallen als een baksteen.

Hanina Ajarai schreef dat opstel bepaald niet om punten te scoren bij de deugbrigades.

Ze was alleen maar eerlijk.

En zo dom om dat op te schrijven in een krant met een windvaan als hoofdredacteur.

Jij ging gisteren in jouw AD-column over de viering van het einde van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen namelijk veel erger in de fout dan Hanina Ajarai.

“Gezien de gigantische impact van onze koloniale slavernij – de Holocaust verbleekt erbij – zou deze bevrijdingsdag groots moeten worden gevierd.”

Waarom dat erger is dan wat Hanina Ajarai schreef?

Je zou denken: omdat zij vanuit haar hart schreef en jij alleen maar deugpunten wilde scoren bij extreemlinks en pigmentverwend Nederland.

Maar het is nog veel erger.

Met zo’n vergelijking sla je namelijk gewoon de taal uit van de New Black Panthers.

Dat is een aan de ‘Nation of Islam’ gelieerde organisatie die onder andere door de U.S. Commission of Civil Rights wordt gezien als een militante organisatie die zich schuldig maakt aan racisme en antisemitisme.

“Deze groep uit diepe wrok jegens Joden omdat ze denken dat de Holocaust veel meer sympathie en herstelbetalingen (LOL, JD.) voor Joden heeft vergaard dan Afro-Amerikanen hebben gekregen als slachtoffers van de slavernij.”

De slavernij wordt door die New Black Panthers dan ook ‘the black Holocaust’ genoemd.

En dat neem jij dan over.

Sterker: die Holocaust waarover ‘wij’ het hebben, verbléékt volgens jou bij die waarover de New Black Panthers het hebben.

Je bent als je zoiets opschrijft dus geen domblonde deuger, maar een antisemitische activist.

En nog een intens laffe ook.

Want toen er ophef ontstond over je lippendienst aan de New Black Panthers, kwam je met de standaard lafbekkendisclaimer.

“In mijn laatste column in het AD maak ik een ongelukkige vergelijking. Ik heb nooit de bedoeling gehad mensen te kwetsen. Mijn welgemeende excuses als dit wel is gebeurd.”

Sterker: je had het over “een ongeredigeerde versie van mijn laatste column”.

Dus je víndt wel dat de echte Holocaust verbleekt bij wat de New Black Panthers ‘the black Holocaust’ noemen, maar er was even geen eindredacteur op de AD-redactie aanwezig geweest die je adviseerde om dat antisemitische tussenzinnetje te schrappen.

Oud-hoofdredacteur Hans Nijenhuis zou een klein stijfje krijgen bij het clickbait-record waarvoor je gisteren ongetwijfeld zorgde (en je daarna een mes in je rug steken).

Ik ben benieuwd wat de opvolgster van Nijenhuis, Rennie Rijpma, met jou gaat doen.

Mij lijkt het wel een goed idee als ze je voor straf naar Auschwitz-Birkenau stuurt en je een opstel van 1000 woorden laat schrijven.

Of dat ze je gewoon ontslaat omdat ze geen antisemieten in haar krant wil, dat kan ook.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Omdat je blijkbaar een moreel kompas mist.

Dank voor jullie donaties!

2 thoughts on “Aan Debby Gerritsen

  1. In Nederland anno 2022 is een nieuwe fase aangebroken. Alles moet kapot. Niet alleen bij de blanke onderklasse maar nu ook bij de brede middenklasse. Als bij een foie gras, het wordt je door de strot geduwd, niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Slikken en stikken zul je. Dit wordt gefaciliteerd door de overheid, regering en media. Alles moet kapot. Van je auto tot je voedsel en van je ontspanning tot je way of life. De brede blanke middenklasse is nu de pineut. Ze pakken je waar de pijn het meest voelbaar is, je portemonnee. Elk jaar weer een beetje meer uitkleden. Vergeet je oude gelukkige leventje maar. Alles wat nog plezier maakt is voortaan Verboten of wordt peperduur en ontmoedigd. Daar zorgen die toekomstige ‘slimme’ apps en tools wel voor. Waag het niet om de verwarming stiekem op 20 graden te zetten of een kwartiertje te douchen. Waarom eet u 2x per week vette hap en drinkt u 3 glazen wijn/bier per dag? U gaat per vliegtuig naar Faro of Alicante? How dare you! ‘We’ kunnen best een dag of 2 per week zonder airco/verwarming/auto/vlees/alcohol/pizza/sex en televisie. Zuinig met water, stroom en gas. Fietsen naar het werk, meer genderneutraal sporten en meer insecten op de menukaart. Het trieste is, dit is niet eens meer ludiek of humor. Het is de ‘happy future’. Een toekomst zonder religie, oke behalve die ene dan, en een toekomst vol drammen, woken en buigen. Jezelf compleet wegcijferen voor dat nieuwe ultieme utopia Europa. Dat is pas slavernij en tirannie.

  2. De afschaffing van de slavernij zou zo wie zo een nationale feestdag moeten zijn. Voor onze zwarte medemensen, maar ook omdat het een heugelijk feit is. Mensen mochten niet langer bezit van andere mensen zijn. Dat is toch een grootse stap in de ontwikkeling van de mens? Decennia lang waren mensen bezit van andere mensen, waarschijnlijk zo lang als de mensheid er is is het onderdeel geweest van onze cultuur. En toen, opeens in de 19e eeuw, ontstond er een beweging om de slavernij af te schaffen. Dat de ene mens niet langer bezit mocht zijn van een andere mens. Kwam deze beweging uit andere culturen? Landen en culturen die slachtoffer waren van de blanke zucht naar ‘donkere’ slaven? Nee. Sterker nog, in die landen steekt het zelfs weer de kop op. Nee, het was in de blanke westerse cultuur, de vervloekte imperialistische westerse cultuur, die niet alleen vond dat het houden van slaven verkeerd was, maar dat ook de handel in slaven moest worden aangepakt.

    De Britten, voor eeuwig vervloekt volgens de Social Justice leer voor hun Imperialisme, waren de eersten die slavernij afschaften, en vervolgens via haar marine de slavenhandel wereldwijd aan banden probeerde te leggen. Toegegeven, Nederland was laat, het Noorden in de Amerikaanse burgeroorlog leek de oorlog te gaan winnen en daarmee een einde aan de slavernij daar, dus misschien voelden we ons gedwongen om dan ook maar mee te doen en niet als laatsten achter te blijven. En we hadden natuurlijk de Belgische koning Leopold nog in de Congo die als een beest tekeer ging. Maar een Duitser aanstellen in een ander land levert altrijd problemen op.

    Uiteindelijk kan je een hoop zeggen over slavernij en het Westen, We hebben veel gedaan, maar we waren er niet uniek in, Ik denk ook niet dat we de wreedste waren, de Azteken, Maya’s en verscheidene stammen in Afrika offerden hun slaven aan hun goden. Maar we waren wel de eersten die vonden dat slavernij verkeerd was (zelfs de Bijbel komt niet verder dan behandel je slaven goed), we waren de eersten die de slavernij afschaften en misschien nog belangrijker, dat wereldwijd hebben afgedwongen. Heel wat Afrikaanse en Arabische stammen, steden en koninkrijkjes zijn daar nu waarschijnlijk nog steeds pissed off over dat we aan hun welvaart een einde hebben gemaakt. De periode dat Afrika verdeeld en gekoloniseerd werd, eind 19e eeuw, tot net na de dekolonisatie, is waarschijnlijk de enigste periode in de Afrikaanse geschiedenis is geweest dat Afrika grotendeels slavenvrij was.

    Dus, laat ons deze heugelijke afschaffing vieren en trots zijn op hoe wij tot inkeer zijn gekomen en een hogere stap in onze geschiedenis hebben gemaakt. En nog zoiets heuglijk, uit eigen beweging, niet zoals met de Duitsers en hun schuldgevoel afgedwongen door een militaire nederlaag.

Comments are closed.