Aan Jan Driessen

Gezondheid

Beste Jan,

Toen ik vorige maand de KLOOT 100 met de grootste klootzakken (m/v) van het jaar 2007 samenstelde, zette ik jou op de tweede plaats.

Ik kreeg daar nogal wat mailtjes over.

Er waren lezers die zich afvroegen: “Maak je Jan Driessen nu niet te groot?”. Er waren lezers die schreven: “Maar ensceneerde Driessen die Telegraaf-foto van Camiel Eurlings’ eerste publieke optreden na de mishandeling van zijn ex-vriendin uitgerekend met Mark Rutte niet op Koningsdag van 2016? Vergis je je niet een jaar?” En er waren lezers die blijkbaar nooit naar WNL kijken, want die kwamen met: “Wie is Jan Driessen?”

Ik heb die mensen natuurlijk keurig geantwoord. Dat het me niet om die foto ging. Dat je, ook als je niet met kromme tenen naar die slijmzender wilt kijken, in mijn vak wel moet weten hoe de hazen lopen. En dat jij niet gróót genoeg gemaakt kon worden.

Want ik heb je op de voet gevolgd in 2017, vader.

En je hebt het hele jaar 2017, bij elke gelegenheid, als mannetjesmaker van Camiel Eurlings lopen ontkennen dat hij zijn ex had mishandeld en een strafblad had. En mensen die anders beweerden, zoals ik, zette je neer als leugenaars. Het imago van je vriend, je cliënt, de prominente CDA’er, het lid van het Rutte-vriendjeskartel Camiel Eurlings was voor jou belangrijker dan de strijd tegen de mishandeling van vrouwen.

Vet terecht dus, die tweede plaats.

Maar toen werd het 2018. En toen viel Eurlings alsnog. Nadat je weken had gezwegen, trad je gisteren opeens weer naar buiten. Met de zoveelste leugen. Eurlings wilde een paar weken geleden wel aftreden, maar op uitdrukkelijk verzoek van het IOC had hij dat niet gedaan, vertelde je bij de NOS. Hij wilde de eer aan zichzelf houden. De éér. Hoor je het jezelf kakelen, Jan? Ofwel: je gaat maar door met het spinnen van de vrouwenmepper tot slachtoffer. Onverbeterlijk.

Maar weet je wat nog véél erger is, Jan? Dat je ook op een smerige manier bezig bent je eigen ‘eer’ te redden. Op hoog niveau in de kringen van media en mannetjesmakers laat je op dit moment rondzingen dat Camiel Eurlings niet meer naar jou luisterde. Dat jij vond dat ie veel eerder ‘sorry’ had moeten zeggen. Ofwel: jou trof geen blaam. Alles wat Camiel Eurlings fout deed, lag aan Camiel Eurlings.

Wat ben je dan een ongelooflijke rat. Als na tweeënhalf jaar éindelijk blijkt dat jullie gezamenlijke strategie van liegen, zwijgen en downplayen mislukt is, je handen van je vriend en cliënt aftrekken. Niet in het openbaar natuurlijk, maar in je eigen wereldje. Achter de schermen. Stiekem.

Ik raad iedereen aan die wil weten of je altijd al zo geweest bent, het filmpje te kijken waarop je in een vorig leven Desi Bouterse interviewde. Dat zegt alles over wie Jan Driessen is. Maar dan ook álles.

En ondertussen vraag ik mezelf af: heb ik Jan Driessen niet te láág in de KLOOT 100 gezet? Had ik ‘m niet op de eerste plaats moeten zetten?

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen: nee.

Want geloof het of niet, er is altijd een nóg grotere rat.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)