Aan de Volkskrant-redactie

Beste Volkskrant-redactie,

In de tijd dat ik bij het weekblad Panorama werkte, was de ‘Ingezonden Brieven’-pagina één van de allerleukste rubrieken.

Dat hadden we te danken aan Herman Frotté.

Achter ‘Herman Frotté’ ging verslaggever Michiel Blijboom schuil. En die liep nou eenmaal over van fantasie én heeft een gouden pennetje, dus die verzon de lezersbrieven waar je bijstond.

Waar het bij Panorama om de lach ging, zetten jullie je eigen ‘Herman Frotté’s’ in om veel kwaadaardigere redenen.

Het komt natuurlijk lang niet altijd naar buiten, maar twee affaires staan mij nog helder op mijn netvlies.

Eerst hadden we de affaire-Sophie Morel over de islamitische aanslag op de Bataclan. Morel bestond wel, maar had jullie helemaal geen brief geschreven. Jullie hadden gewoon selectief wat citaten van haar verzameld, achter elkaar geplakt en vervolgens gepresenteerd alsof zij een ingezonden brief had geschreven.

Daarna hadden we de affaire-Fatima Dakmar. Die ging in een ingezonden brief helemaal los op de Rotterdamse acteur Gerard Cox, van wie ze een voorstelling had bezocht en die ze wegzette als racist. Deze keer bleek de ‘schrijfster’ van de brief helemaal niet te bestaan.

Extra pijnlijk voor toenmalig hoofdredacteur Phillippe Remarque, omdat die heel stellig meldde: “Welke redactie zou zo gek zijn een ingezonden brief te fingeren?”

Nou, de zijne dus 🙂

Computer

We zijn inmiddels vier jaar verder.

Het was een tijdje rustig aan het verzonnen-brievenfront.

Maar blijkbaar zitten er weer wat nieuwe kipjes op de Volkskrant-redactie die te kort in dienst zijn om zich het schaamrood op Remarques kaken te herinneren, dus de verzonnen brief is weer in zwang.

Deze keer in de door Machteld van Gelder ‘geredigeerde’ rubriek ‘Wat zou u doen?’ in het Volkskrant Magazine.

Want dit is de oproep voor over twee weken:

“Mijn moeder leest op internet enkel rechts georiënteerde artikelen. Ze is pro-Trump, ontkent klimaatverandering, hekelt buitenlanders en vindt dat kanker te genezen is door gezond te eten. Ze woont in een dorp, kent zelf geen buitenlanders en bespreekt haar ideeën met iedereen, ook met mij. Een discussie aangaan werkt niet, want ik ‘ben toch te jong om het te snappen’. Dit creëert bij mij een afkeer jegens mijn moeder. Ik ben bang dat dit onze relatie schaadt. Ook weet ik dat mijn vriend haar ideeën niet waardeert, wat voor spanningen zorgt. Daarbij wil ik niet dat ze dit soort dingen aan mijn toekomstige kinderen oplegt. Wat kan ik doen?”

Ondertekend door: ‘Vrouw (20), naam bij de redactie bekend’

Uhuh.

Vroeger had de Volkskrant een Ombudsman. Maar de laatste (een soort Volkert avant la lettre) is nog niet opgevolgd.

Dus er is nu niemand die de moeite zal doen om eens rustig na te gaan of die ‘vrouw (20)’ wel bestaat.

Of ze naast een e-mailadres ook een echt adres heeft, bijvoorbeeld.

Of ze wel echt 20 is (twee weken geleden hadden ze ook al een ‘Vrouw (20), naam bij de redactie bekend’.

Of zij die brief aan de Volkskrant wel echt geschreven heeft (Wendy van Dijk wordt ook altijd gehackt).

En als dat allemaal echt en waar is, dan lijkt me de hamvraag: of ze wel echt een vriend heeft, met ballen?

Want welke gozer met een beetje gezond verstand in zijn donder wil de rest van zijn leven doorbrengen met zo’n bekrompen zeikstraaltje als ‘Vrouw (20), naam bij de redactie bekend’, die zich ook nog achter hem verschuilt om haar eigen moeder af te zeiken?

Maar goed, dat waren dus allemaal hypothetische vragen.

Want natuurlijk verzonnen jullie die lezersvraag, wederom om andersdenkenden lafjes via de band af te kunnen zeiken (en weg te zetten als gekkies, omdat ze denken dat ze kanker kunnen weg-eten).

Eens een hoaxkrant, altijd een hoaxkrant.

Groet,

JanD

PS. Leeft jullie eigen Herman Frotté eigenlijk nog? Ik lees al maanden niks meer van ‘m (althans: niet onder zijn eigen naam).

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).

11 thoughts on “Aan de Volkskrant-redactie

 1. Jan je slaat de spijker weer op zijn kop, vóór ik jou analyse had gelezen, las ik de brief van de “20 jarige vrouw, naam bekend bij de omvolkkrant”, en dacht wat een LULVERHAAL, haha.

 2. iets kan je zeker doen vrouw 20 !
  volwassen worden!

  een normaal persoon kan jouw verhaal zeker niet geloven.

  Ik ken geen enkel persoon van 20 die zo naïef is !
  er zijn zoveel eenvoudige oplossingen!

 3. Heel herkenbaar, ik ben ook zo’n moeder, maar ik heb geen dochter, das dan weer jammer hé😉😃😃

 4. Uit het hart gegrepen Jan wat betreft de Volkskrant. Een verachtelijke krant, vind ik. Helaas leest “het volk” en zeker het meeste volk dat ik ken, met graagte en goed geloof, iedere letter die er in staat. Dan hoeven zij zelf niet te denken.
  Intussen zetten ze met zo’n flut nep brief even snel een hele generatie weg!

 5. Zo ongeveer alle Volkskrant sociaal-fascistoide (zoek de definitie maar op) cliche’s bij elkaar. Dus daar hebben wel een man/vrouw/LBQT+ of vijf op zitten zwoegen.

 6. Ze woont in een dorp. Daar wonen boeren meestal ook en dat maakt het nog enger….
  Maar wat een vreselijk nare krant is dat om zulke shit over mensen (en dan ook nog linkse, dus goedgelovige en naive mensen) uit te storten. Maar nu ben ik toevallig zo’n vader en mijn dochter weet dat en respecteert dat. En zo werkt het, “vrouw van 20, “verzonnen” adres bij de redactie bekend, respecteer je moeders opvattingen.

Comments are closed.