Aan de visite

Hoge kortingen op vrouwenartikelen
Beste lezers,

Ik wilde jullie op deze speciale dag vragen om allemaal een krentenbol naar Lykele Muus te sturen.

(Het schijnt een halsmisdrijf te zijn als ik nu zijn adres hier publiceer, dus dat zullen jullie zelf even moeten googelen)

Nu zullen jullie je misschien afvragen wie Lykele Muus is en waarom je hem een krentenbol moet sturen.

Nou, Lykele Muus schreef op Twitter naar aanleiding van een Volkskrant-verhaal over matige inkomens van schrijvers: “Ik woon alleen, heb een gênant hoge huur, een kind (5) en weinig talent voor beroepskeuze. Mijn debuut (2015) kostte me bijna 6 jaar, amper 2000 exemplaren. Tweede boek: feb. 2019. Iemand een krentenbol over?”

Ik kende Lykele Muus persoonlijk net zo min als jullie, maar ik denk dat we voetstoots mogen aannemen dat het klopt dat Lykele Muus een alleenstaande vader van een 5-jarig kind is die in een duur huurhuis woont, die zes jaar aan een boek schreef waarvan er maar net 2000 werden verkocht, die volgend jaar nog een poging waagt en die van krentenbollen houdt.

Ik dacht, hardvochtig als ik ben, natuurlijk dat Lykele Muus dan misschien beter goedkoper kon gaan wonen (er is meer in de wereld dan Amsterdam) en een vak kon kiezen waarin hij wel in staat was om zijn broek op te houden. Want als je zes jaar (!) van je leven besteedt aan een boek waaraan je aan het einde van de rit pak ‘m beet 4000 euro bruto verdient, dan ben je geen schrijver, maar dan heb je een hobby.

Maar ergens vond ik dat ook te makkelijk.

En z’n oproep om hem een krentenbol te geven, vond ik ook wel creatief (het is weer eens wat anders dan ‘Word lid!’, ‘Koop mijn boek!’ of ‘Doneer aan KWF of de Hartstichting!’).

Dus ik ging me eens verdiepen in Lykele Muus.

Hij bleek naast zijn schrijfhobby ook acteur te zijn. Zijn door hem zelf geschreven biografie op IMDB meldt: “Lykele Muus was born in Utrecht, The Netherlands. He studied at the Amsterdam Theatre School which he finished in 2011. He started writing and acting immediately. He acted in the plays War Horse, Soldaat van Oranje, King Lear. And featured in Ramses (Emmy-winner), De Zaak Menten, Missie Aarde, Public Works, Accused (Oscar-nominated), Klem and many more. In 2017 he’ll play a main part in the feature-film Weg Van Jou.”

Huh?

Zó’n succesvolle acteur?

Soldaat van Oranje dit, King Lear dat, Emmy zus, Oscar-nominated zo.

En die bedelt om een kréntenbol?

Daar moet meer achter zitten.

Dus ik googelde door.

En ik dacht: WTF!

Díe gozer.

Weten jullie wat?

Krentenbol in zijn broekje.

Word lid!

Koop mijn boek!

Doneer aan KWF of de Hartstichting!

Het is niet nodig, maar ik vind het wel leuk, op mijn verjaardag.

Groet,

JanD