Aan de Tweede Kamer

Films en seriesFilms en series

Beste Kamerleden,

Vorige week lekte dankzij de Volkskrant uit dat Hugo de Jonge wel degelijk persoonlijk zijn best had gedaan om zijn partijgenoot Sywert van Lienden multi-miljonair te maken.

Dit nadat De Jonge eerder iedere betrokkenheid bij de door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen ongewenste deal met Sywert en die andere twee gladakkers had ontkend.

Ofwel: Hugo de Jonge had gelogen.

Toen uitlekte dat hij had gelogen, zei Hugo de Jonge dat hij niets over de uitgelekte appjes die dat bewezen kon zeggen.

En hij zei dat het allemaal anders lag.

En dat het hem speet hij dat er verder niets over kon zeggen.

Dichter bij ondubbelzinnig bewijs dat een minister met een toch al dubieuze reputatie betreffende het Negende Gebod (“Gij zult geen valse getuigenis afleggen”) wéér loog, kom je als Tweede Kamer niet.

Dus wilde een meerderheid van de Tweede Kamer voor gisteren 12.00 uur van het kabinet een feitenrelaas over de appjes die Hugo de Jonge destijds stuurde om zijn partijgenoot Sywert van Lienden rijk te maken (en het kabinet verder te verlossen van een paar vervelende Twitter-berichten van die plurk).

Gisteren kwam er post van het kabinet.

Een in een brief verpakte middelvinger.

Jullie kunnen dat feitenrelaas op je buik schrijven.

Gaat het kabinet niet geven.

Misschien komt er voor het zomerreces wat.

Misschien ook daarna.

Ze zien wel.

En verder kunnen jullie allemaal de kolere krijgen.

Op geen enkele manier krijg je de indruk dat het kabinet zich realiseert wie de baas is in dit land: de volksvertegenwoordiging.

Maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat jullie het ook niet meer weten.

Het is voor mij geen vraag of de meerderheid van de Tweede Kamer dit zoveelste voorbeeld van de Rutte-doctrine vandaag pikt.

Dat doet de meerderheid.

En ik geloof ook niet dat jullie die ‘nieuwe bestuurscultuur’ waar iedereen vorig jaar over lulde handen en voeten gaan geven door een minister die er formeel niet meer over gaat toch naar de Kamer te roepen voor een debat.

Het enige wat ik nog niet zeker weet, is hoe ik jullie moet noemen.

Ik twijfel tussen ‘tandeloze tijgers’ en ‘natte tosti’s’.

Al hoor ik uit de kringen van de Toeslagenaffaire- en staatsontvoeringsslachtoffers ook weleens grovere benamingen.

Wat denken jullie zelf?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Voor tijdens het eerstvolgende ‘reces’.

UPDATE Told you so.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste donaties via Backme en incidentele donaties via Bunq. Waarvoor dank!

7 thoughts on “Aan de Tweede Kamer

  1. Zo gaat het altijd: van alles beloven vóór de verkiezingen, dan alles opofferen vanwege het coalitieakkoord ,danwel marsorders van schimmige organisaties als EU WEF, WHO of CFL. Dan, als ze eenmaal op het pluche ziten, zijn ze volkomen slaafs naar de machthebbers om eventuele vervolgbaantjes na hetTweedekamerlidmaatschap niet in gevaar te brengen.

    Dit land gaat kapot aan niet integere en egoïstische mensen! Ik pleit voor, als ze in het openbaar voor ons aan het werk zijn, permanente aansluiting van kabinet en kamers aan leugendetectors! Alleen dan komen we los van al die slangen!

  2. Ach, wie kan hier nu over nog verbaasd zijn? Clowntje Clusterfuck heeft kennelijk belastende informatie over Mark Rutte of CDA toplieden, en die laten hem al niet vallen tijdens het vorige kabinet, dus nu ook niet. Nee, het echte raadsel was dat zoveel mensen nog trapten in het lulkoek verhaal van ‘Nieuw Leiderschap’ van het Kaagmens tijdens de verkiezingen. Want nu blijkt wederom dat nieuw leiderschap gewoon weer oude wijn in nieuwe zakken is. Wat wel aangeeft hoeveel macht de media nog steeds heeft. Iets wat de berichtgeving omtrent de oorlog in de Oekraïne wederom illustreert.

  3. Ik maak me steeds meer grote zorgen. Steeds meer komen er enge en bizarre trekjes vanuit de overheid. Nudging wordt al snel sludging en drang wordt steeds meer dwang. Suggestieve beeldvorming en subjectieve framing bepalen de media. Wat al zichtbaar werd tijdens de pandemie gaat nu naadloos over in de Oekraine crisis. De avondklok, qr code en indirecte sociale prikplicht zijn nog vers, nu ziet men censuur en propaganda. Ambtenaren die de publieke opinie bespelen op social media. De overdreven adoratie van Oekraine en demonisering van Rusland. (anoniem) verklikken is de nieuwe volkssport geworden. De staatsmedia bepaalt wat goed voor “ons” is. Wie een millimeter afwijkt is een wappie, tokkie of domrechtse pauper. Want “we” zijn meer verenigd en solidair dan ooit. De scheidslijn tussen Den Haag en Brussel is flinterdun. De Trias Politica is ook niet meer wat het geweest is. Na de Oekraine crisis gaat het weer snel over klimaat en “gezond” leven. Het 2050 Masterplan voorziet in de nieuwe positieve, tolerante, hoogopgeleide, gezonde en sociale mens die Europa aanbidt. De natte droom van elke willekeurige d66 klerk. Vandaar die obsessie met Kunstmatige Intelligentie. Want “we” kunnen de natuur een handje helpen desnoods. Zouden Joop den Uyl en Hans van Mierlo dit ooit hebben kunnen bedenken? Woke till you choke.

  4. Door het betuttelende paternalisme van de regering en sociale druk vanuit de media, komt er steeds minder ruimte voor individuele vrijheid en de persoonlijke keuzevrijheid. Alles moet tegenwoordig (bij)gestuurd worden. De overheid in een rol van corrigerende leraar. Een zeer kwalijke zaak. 20 fracties in de Kamer, waarvan er maar 3 echt de dienst uitmaken. Rutte 4 danwel Kaag 1 gaan wederom een makkie tegemoet in dit door en door gefragmenteerde en gepolariseerde land. Lang leve de nieuwe verzuiling.

  5. Wat kan ik hier nog op zeggen, het volk is te stom en dom om na te denken. Niet dat ik zo slim ben maar ik begrijp deze maatschappij en politiek niet meer. Ben er klaar mee met die slaafsheid en dat de burger niet in de benen komt en dan niet meer om te demonstreren maar om een klap uit te delen die de politiek overbodig maakt. Is dit opruiing, nee de wens van de gedachte. Nederland is onder Rutte verworden tot een dictatuur. Echter de burger geloofd nog in dit theater.

  6. Complimenten Jan weer voor het kraakheldere briefje en de reacties hierboven zijn praktisch allemaal uit mijn hart gegrepen. Mooier dan Marcel had ik het niet kunnen verwoorden. Er zijn gelukkig nog veel wakkere mensen, dat doet me goed.

  7. Vraag me werkelijk af, hoeveel meer vriendjes hij multimiljonair heeft gemaakt met die verdwenen 5 miljard. Het lijkt God-domme wel een bananenrepubliek??

Comments are closed.