Aan de Staatsomroep

Beste ambtenaren,

Ik ging vannacht tegen half twee bloedchagrijnig naar bed.

Mark Rutte claimde in jullie zojuist afgesloten live-uitzending de overwinning omdat de VVD de grootste partij was geworden en de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zou samen met GroenLinks op 39 van de 75 Eerste Kamerzetels uitkomen.

Ik had natuurlijk als initiator van de Stem Ze Weg-campagne kunnen doen alsof die campagne geslaagd was. Omdat CDA en D66 ongenadig op hun flikker hadden gehad bijvoorbeeld. Omdat de coalitie van 38 naar 31 zetels was gezakt. Omdat de twee partijen die dat maffiose Klimaatakkoord en dat levensgevaarlijke Verdrag van Marrakesh van tafel willen, Forum en de PVV, samen van 9 naar 15 zetels waren gegroeid. Of omdat Forum als tweede partij van Nederland gaat debuteren in de Eerste Kamer.

Maar ik ben geen politicus, dus ik hoef niet te liegen.

De Stem Ze Weg-campagne was faliekant mislukt.

Het doel was namelijk: zorgen dat meer mensen gingen stemmen en zorgen dat de coalitie samen met GroenLinks onder de 38 zetels in de Eerste Kamer blijft. Het eerste was gelukt (niet per se dankzij die Stem Ze Weg-campagne, maar dat maakt niet uit), het tweede was mislukt.

Mark Rutte hoefde alleen maar Jesse Klavers klimaat- en immigratieverlanglijst te accepteren en ‘ze’ werden niet weggestemd, maar gooiden er nog een schepje linkse waanzin bovenop.

Ik verweet dat mezelf. Ik was blijkbaar niet in staat geweest om voldoende mensen te mobiliseren en voldoende donaties binnen te halen om het kabinet Jesse 1 te voorkomen. Ik besloot dan ook om me nóóit meer in een andere rol dan als columnist te bemoeien met de politiek. Ik kan het mijn gezin en mijn bankrekening geen derde keer aandoen.

#stemzeweg in je broekje.

En toen werd ik vanochtend rond een uur of vijf wakker en pakte mijn mobiele telefoon.

En toen bleek dat waar jullie allemaal achter de gebreide broek waren gekropen Maurice de Hond bij Salto TV was doorgegaan met het brengen en analyseren van de uitslagen.

En dat de laatste prognose van De Hond, om half vier, een heel andere uitkomst gaf dan jullie laatste prognose.

Ten eerste deed Thierry Baudet een Donald Trumpje; niet de VVD (de Nederlandse Hillary), maar Forum voor Democratie was de grootste partij van Nederland geworden.

Ten tweede haalt de coalitie geen 31 zetels in de Eerste Kamer, maar 29 zetels. Met de 8 van GroenLinks erbij dus 37 en géén meerderheid in de Eerste Kamer.

Aangezien nog niet alle stemmen zijn geteld, is het te vroeg om de vlag al te hijsen, maar er bestaat dus nog altijd een kans dat de Stem Ze Weg-campagne tóch is geslaagd.

En dat zou goed nieuws zijn voor de mensen die de afgelopen jaren zijn gepakt door de kabinetten Rutte en de generaties die door het kabinet Jesse 1 na ons in de ellende worden gestort.

In dat geval moeten we vanaf 1 mei misschien toch vol gas campagne voeren om te zorgen dat op 23 mei bij de verkiezingen van het Europees Parlement die derde ramp waar de politieke elite aan werkt, het Groot Europeesch Rijk, wordt gestopt. Maar alleen als er voldoende geld is en voldoende mensen actief meewerken. Want jullie kennen dat spreekwoord van die ezel en die steen.

Enfin.

Mijn vraag was eigenlijk: kunnen jullie voor die 900 miljoen euro belastinggeld die jullie elk jaar krijgen voortaan blijven uitzenden tot de uitslag van de verkiezingen echt bekend is?

Bij Ajax-Juventus gaan jullie ook niet na 80 minuten op zwart.

Groet,

JanD

PS. Vandaag komt me nieuwe nieuwsbrief uit. Dat is een internetachtige constructie. Meld je aan!

UPDATE Bij de NOS scoort de coalitie plus GroenLinks inmiddels in de laatste Ipsos-prognose 40 zetels. Stem Ze Weg-campagne dus mislukt, als dat de uitslag wordt. The Post Offline harder nodig dan ooit.

16 thoughts on “Aan de Staatsomroep

 1. Ajax – Juventus mag die ballenomroep nog niet eens aan denken Jan. Zouden ze wel willen, het stelletje overbetaalde, belastingslurpende stelletje linkse rakkers.

 2. Zo blij dat FVD de grootste is geworden.

  Toch heel verwonderd day de VVD zoveel stemmen heeft gekregen.

  Er zijn vermoedelijk meer miljonairs in Nederland dan we weten.

 3. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat GroenLinks , en (deze begrijp ik nog enig sinds, met zoveel allochtonen in ons land) DENK nog zoveel stemmen krijgen. Het is ongelofelijk en hoe gaan we ook dat tij keren (met de PVV en hopelijk FVD aan het stuur, word het DENK hopelijk opgelost) , het moet vol zitten in NL met mensen die geen gezond verstand bezitten. Het onderwijs is veel te links en onze kinderen kunnen niet vrij zijn, ze worden op de scholen al naar links gelult, inplaats dat ze vrij keuzes kunnen maken, erg zorgelijk.

 4. Mooie stukjes van jou, die dicht bij de -realiteit van nu- komen. Te hopen dat 23 Mei de elite bandieten op hun platte (gouden) muil gaan. De NOS wordt door hun ingevuld Jan, dus objectief zal het niet worden. Vandaag niet, morgen niet, nooit dus. Tijd ook voor een ander omroep bestel.

 5. Beste Jan,
  Ik heb genoten van jouw briefjes van Jan, ondanks het feit dat ik een niet-stemmer en ik van mening ben dat een ieder dat lekker zelf moet bepalen, vond ik het mooi om te lezen dat je op deze manier hebt geprobeerd om iets bij te dragen. De reden waarom ik nu in mijn pen klom is dat je het spreekwoord een ezel en een steen gebruikte.
  Iedereen heeft natuurlijk het recht om voor zichzelf te bepalen wat en hoe ze hier in staan maar mijn gevoel zegt, na jaren trouw voor alles te hebben gestemd, dat dit spreekwoord misschien toch ook wel op zou kunnen gaan voor de wel-stemmers ….

 6. Weer is glashelder zichtbaar geworden tijdens voorbije campagne dat de Staatsomroep NPO de spreekbuis is van met links gedachtegoed doordrenkt institutioneel bestuur van Nederland en dat de VVD en D’66 daar een pact mee hebben gesloten.
  Variant op vroegere afspraak tussen ‘notabelen’ en pastoor of dominee…; houden jullie ze geestelijk in het gareel dan houden wij ze wel arm…
  Baudet zal het nog vreselijk moeilijk krijgen met deze bestuurslagen waarin ambtenaren de dienst uit maken en elkaar de hand boven het hoofd houden.
  Gesteund door steeds weer een deskundige ‘hoogleraar’ van de UvA..
  Enkele ontslagen vanwege misbruik van belastinggelden te beginnen met Shula Rijxman lijkt me de enige oplossing..

 7. IK BEGRIJP NIET DAT DE VVD NOG STEEDS DE GROOTSTE IS WIE GECONTROLEERD DE STEMBILJETTEN IS ER CONTROLE OP IK GELOOF DAT WE COLLECTIEF BELAZERD WORDEN DOOR DE VAASJES MAN EN CONSORTEN HET KLOPT NIET MAAR KAN ER GEEN VINGER ACHTER KRIJGEN.

 8. Wat ik vreemd vind is dat al maanden gele hesjes protesteren tegen Rutte met zijn VVD,en dat ze toch zoveel stemmen hebben gehaald! Hoe kan dat ? Hebben zij geld gekregen als ze de VVD stemmen,of zijn het mensen die gewoon dom zijn en het goed vinden dat Nederland vol komt met financiële gelukszoekers ? Hopelijk komt de FvD met veel zetels in de kamer,en de VVD zijn biezen kan pakken!

 9. Kort door de bocht

  De opkomst is lager dan TK 2017 maar hoger dan vorige staten verkiezingen.

  FvD heeft kiezers aangetrokken die bij vorige staten verkiezingen niet hebben gestemd.

  Iedereen die FvD een warm hart toedraagt heeft nu gestemd het is zeer de vraag of FvD er nog veel kiezers bij krijgt als de opkomst hoger is zoals bij Tweede kamer verkiezingen.

  Kiezers die bij vorige staten verkiezingen VVD/CDA hebben gestemd hebben dat in grote getale nu opnieuw gedaan. Kortom ze houden hun kiezers vast en dat is goed nieuws voor ze bij de TK verkiezingen 2021

  Groenlinks heeft zijn kiezers van vier jaar geleden ook vast weten te houden en heeft voormalig D66 stemmers overgehaald om jessias te stemmen. Net als FvD heeft Groenlinks bevlogen kiezers die overtuigd zijn van hun gelijk. Iedereen die Groenlinks wil stemmen heeft dat mijn inziens gisteren gedaan.

  Als voor FvD en GL het aantal kiezers min of meer gelijk blijft maar opkomst stijgt zullen beide bij TK verkiezingen 2021 procentueel gezien verliezen.

  Hebben we gisteren peak FvD/GL gezien ?

  PVV heeft veel verloren, de helft is overgelopen naar FvD.
  Als PVV bij een opkomst van 50 procent de helft verliest aan FvD zal ze als FvD het momentum vast kan houden bij een opkomst van 75 procent voor TK 2021 ongeveer een derde verliezen.

  Er waren gisteren twee verliezers PVV en D66.

 10. Amsterdam heeft duidelijk GroenLinks gestemd….. kwart van de bevolking…… zit vol ambitieuze klimaatplannen. Meteen maar beginnen dan met het klimaatneutraal maken van die woningen. Grachtengordel afsluiten van het gas…. isoleren….. warmtepompen monteren……. daarna praten we verder

 11. Schandalig , de meeste meelopers houden het handje op !
  Laten we de rust bewaren , afhankelijk van de keuze die nu bepaald gaat worden door onze regering word de toekomstige regerings partij bepaald.
  Hopenlijk zijn ze niet zo dom om de gasafsluiting door te drukken, in Duitsland krijg je subsidie als je laat aansluiten op het aardgas.
  Als er een groepering is die het daar niet mee eens is worden die weggezet als nazi- bruinhemden.
  Begin eens bij jezelf en wacht eens af wat de ECHTE kosten zijn dan zal het wel stil worden!
  Hier kost de afsluiting van het gas 650 € en worden er op de voorhand al energiecentrale’s gesloten.
  De burger met eigen huis is zelf verantwoordelijk voor alle kosten.

Comments are closed.