Aan de jeugd van tegenwoordig

Mobile & Tablets

Beste jongelui,

Laat je niet bang maken.

Toen ik jong was, werd ons angst aangepraat voor een oorlog. Onze ouders hadden die van ’40-’45 nog (net) meegemaakt en met de kernwapenwedloop tussen het vrije westen en ‘de Russen’ was het slechts een kwestie van tijd voor ons land zou worden vernietigd.

Het liep zo’n vaart niet.

Sterker: het was het begin van de meest welvarende periode in de geschiedenis van ons land voor iedereen, rijk en arm. Joop den Uijl, van de Partij van de Arbeid, vond dat iedereen recht had op een autootje. En dat kwam er ook.

Nu wordt jullie angst aangepraat. Niet voor een oorlog, maar voor een klimaatramp.

Het is zeker waar dat ‘we’ iets moeten doen om te zorgen dat deze planeet niet langzaam kapot gaat aan de gevolgen van menselijk gedrag.

De negers in Afrika zijn helaas niet bereid om mee te werken aan de meest voor de hand liggende oplossing om de CO2-uitstoot te beperken: zorgen dat er minder kinderen geboren worden. Anticonceptie is in strijd met hun geloof of hun diepgewortelde wens om hun zaad ongehinderd zoveel mogelijk baarmoeders in te schieten. In Niger, Angola, Mali, Burundi, Somalië, Uganda en Burkina Faso is het gemiddeld aantal kinderen per vrouw nog altijd 6.

Dus moeten wij in de geciviliseerde wereld het maar weer oplossen.

Jullie dus.

Het is misschien flauw om tegen jullie te zeggen dat het maken en vervoeren van al die Primark-shit die jullie dragen heel slecht is voor het klimaat. Dat fietsen naar school heel gezond is. Dat jullie mobiele telefoontje dat jullie om de haverklap vervangen voor eentje met nóg meer mogelijkheden -net als de zwaar gesubsidieerde Tesla van je pa- niet bepaald klimaatneutraal vervaardigd wordt. Dat een fietsvakantie naar camping De Bonte Vlucht in Doorn ook vakantie is. Dat een extra trui ook verwarmt. Dat je ook een boek kunt lezen in plaats van naar een stroom vretend scherm te kijken. Dat de bergen niet gemaakt zijn om jaarlijks naartoe te racen om er vervolgens zes dagen vanaf te skiën. Dat een wortel uit de eigen moestuin veel beter is voor jou en het klimaat dan het fastfood van de Mac of de KFC. Dat vrijwillig helpen bij een boer tijdens je vakantie misschien wel meer bijdraagt aan je ontwikkeling als mens dan door je papa weggebracht te worden naar een bijspijkerkamp wiskunde, omdat je zonder vwo-diploma mislukt zou zijn in het leven. Dat een jaar helemaal géén nieuwe spullen kopen voor je kamer, je kledingkast of je lekkere trek misschien wel véél beter is voor het klimaat dan dat je voor wat karmapunten bij je politiek gemotiveerde docenten gaat ‘klimaatspijbelen’.

Dat is niet ‘misschien’ flauw van mij, dat is gewoon flauw.

Maar wel waar.

Het is even wat meer moeite dan een uurtje gezellig spijbelen met z’n allen, maar dan krijg je ook wat.

Als jullie allemaal je best doen, zélf, komt het helemaal goed met de wereld.

Groet,

JanD

PS. Zegt een van jullie ouders weleens tegen jullie dat jullie je door VVD’ers als Ed Nijpels laten misbruiken in een propagandaoorlog ten bate van de windmolen- en accu-industrie?

15 thoughts on “Aan de jeugd van tegenwoordig

 1. Wat mij nog het meest verbaasd is dat er geen schoolinspecteur ingrijpt, spijbelen is gewoon verboden, toen ik in de jaren 60 op de lagere school zat moest ik weleens een boodschap doen voor de juf, als ik dan een agent tegenkwam liet ik hem een briefje van de juf zien waarom ik niet op school was, en anders ging de agent mij gewoon naar school brengen en kreeg ik strafwerk, dus waarom grijpt men niet in?

 2. Helemaal met Jan eens. Wilt de regering soms voor god spelen en tegen de natuur in gaan. Door de eeuwen heen dan een ijstijd, dan weer regentijd, dan weer hittegolf en daar hoef je niet in te grijpen. En inderdaad, pak meer de fiets, minder of niet vliegen etc. Beter voor
  de gezondheid.

 3. Mijn vader werd vroeger, jaren ‘60 al boos omdat wij geïndoctrineerd werden door bepaalde docenten. Hij wilde wel even een hartig woordje met ze praten.
  Het is nu niet anders! De kinderen worden gehersenspoeld. Begin met het opruimen van je eigen rommel, koop niets wat in plastic verpakt is.
  En CO2 is er altijd geweest en zal ook altijd nodig zijn, voor bomen, planten, voor alles wat een groen blad heeft.

 4. Ik vind die regels over onze Afrikaanse medemensen nodeloos denigrerend. Overigens een eye opener voor de jeugd.

 5. In die jaren zestig was ik veelvuldig aan het spijbelen, ik had toen ADHD. En nu vele jaren later heb ik nog steeds ADHD, ondertussen ben ik zeventig!
  Klimaat prachtig als je net zoals ik altijd een natuur mens ben in de breedste zin van het allerheiligste dat heet NATUUR of Moeder AARDE.
  In het knipsel werd Alders al naar voren gehaald als een werkelijk nietsnut, en gaat er zorg voor dragen dat wij kunnen bloeden voor CO2 gekost.
  Op een heel eenvoudige manier kunnen wij aanpassingen maken aan ons lef gewoonte zoals het instellen van de Centrale verwarmingsketel op 70 graden!!
  Het levert een mindering van je verbruik op van ongeveer 25%, deze 25% werkt twee kanten op. Dus minder gas en minder CO2 uitstoot.
  Snelheid van auto’s jammer genoeg toch weer omlaag naar 100 kilometers per uur, levert minder CO2 uitstoot op.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan, simpele oplossingen leveren het meest op, voor mij of ons en de natuur.
  Zoals ik zij ik kan nog wel even doorgaan, maar kijk gewoon in je eigen huis of wat dan ook.

 6. Haha, vroegah, op de HBS, één uur niet op school, meteen brief aan je ouders. Maar dat is misschien allemaal ouderwets.
  In ieder geval, (alweer) een TOP Briefje van Jan.

 7. vooral de opmerking over het enorme kweekgetal dat zich manifesteert in Afrika is volledig terecht en ludiek gebracht zoals de standup comedians het ook doen en volop applaus krijgen ervoor

 8. Jan nou toch.
  Je praat als een oude opa. Heb je het contact met scholieren verloren? Met het huidige onderwijs? De tijd van straffen om stiekem spijbelen is voorbij. In de hoek staan ook. Net als linkerhanden op de rug vastbinden om een leerling te dwingen rechts te schrijven. Schoonschrift, hoor je die term nog? Anyway. Die kids weten wat ze doen. Misschien strookt het niet met jouw wereldbeeld. Prima. Gebeurt wel eens. Om ze dan ziek, gebrainwashd (T), gedwongen of gedrild te noemen is wat krom. Ze hebben andere ideeën dan jij. Take it like a man. Liefs, Hein

 9. Naast de genoemde “maatregelen” heb ik er ook nog een. Waarom planten we niet meer bomen en zorgen er voor dat het regenwoud in tact blijft. Dat zijn de natuurlijke CO2 gebruikers. Dus niet meer kappen maar planten.

 10. De reden om veel kinderen in Afrikaanse kinderen te hebben is eenvoudig. Doordat er geen oude dag voorziening is moeten de kinderen voor de ouderen zorgen. Doordat er veel kinderen jong sterven zijn er veel kinderen nodig om te zorgen dat er minstens een paar kinderen overblijven. In Nederland is die zorg door kinderen te veel gevraagd en laat men dat liever over aan de thuiszorg etc.

 11. Hoe zit dat ook al weer met school, school is om te leren… feiten te leren. Zo slinkt onze Noordpool, immers daar heeft iedereen het over met betrekking tot Global Warming. Maar…. niemand heeft het over de groei van onze Zuidpool. Raar want dat is realiteit, dus ook een feit. En ehhh…… hoe zit dat met de lengte as van onze aardbol, die elk jaar ietsjes meer rechtop komt te staan in de ruimte tegenover de zon. Verrek alweer een feit, en niemand heeft het daarover. 50 jaar geleden waren er 3,5 miljard mensen op dat stukje van 30% “aarde” (immers rest van 70% is “water”) nu anno 2019, 50 jaar later zijn er 7 Miljard mensen op datzelfde stukje Aarde. Shit alweer een feit waar je niemand over hoort, laat staan het “wetenschappelijk” onderwijs hun links georiënteerde politieke geaardheid aan “wil” besteden. Ik waan mij in de middeleeuwen waar de aarde als ronde bal zwaar werd tegengesproken door het toenmalig “politiek correcte” establishment. 🥴

 12. Wat een giftige verdraaiing, Jan! Geen enkel benul van proporties van maatregelen. Populistische roeptoeterij, waar weer veel mensen achteraan gaan lopen.

  Voor wat betreft al die verwijten aan de jeugd: Je beschrijft het gedrag van hun ouders. En kleine kinderen kopieren van nature hun ouders. Het is hoogstnoodzakelijk dat deze generatie het gedrag van de vorige doorbreekt. Want was het maar zo, dat jullie ouwetjes spontaan 100 gaan rijden, kort gaan douchen, fietsend naar je werk gaan of naar je vakantie. Wat deze generatie gaat doen kun je nog niet zeggen. Maar de oproep is: Willen jullie alsjeblieft niet wachten met veranderen totdat zij aan de macht zijn?

 13. De indoctrinatie van onze jeugd is altijd een wapen in de handen van volwassenen geweest. Op zich natuurlijk want je wilt de jeugd vormen, onwtikkelen en middelen bieden om zich te beschermen tegen de gevaren die zij als zelfstandige volwassenen tegen zullen komen.

  Het probleem hierbij is de giftige mix van politieke denkbeelden van vaak (oorzakelijk) onbewezen zaken icm een homogene leraren populatie. Vrijwel unaniem zijn leraren links en vrouwelijk terwijl de spaarzame mannen vrijwel allemaal homo zijn en pedo maar dat laatste is een andere discussie. Dit leert de leerlingen een eenzijdige en gestoorde blik op de wereld, dat zich uit in gender verwardheid en linkse dogma’s. Deze giftige mix komt tot een climax wanneer die kinderen al vroeg in hun zelfstandige bestaan een burn-out oplopen, wat niks anders is dan een depressie veroorzaakt door chronische cognitieve-dissonantie, veroorzaakt door een irreëel wereldbeeld en werkelijkheid die telkens botst met de harde realiteit.

  Zo kan het niet anders dan kortsluiting opleveren als je al lange tijd op zoek bent naar een woning en keer op keer asielzoekers voor je ziet gaan. Als dan ook nog eens blijkt dat van je niet-optimaal betaalde baantje belasting geld gaat naar wat keer op keer criminele luie uitvreters blijken te zijn en ook nog eens foto’s op het internet ziet verschijnen van compleet luxe ingerichte woningen die jij zelf nooit zal kunnen betalen, dan komen de idealen op volle spanning te staan met jouw vurig verlangde volgende stap in het leven. Bijvoorbeeld het samenwonen met je vriend of vriendin.

  Vandaar ook de irreële woede en agressie van die kindertjes wanneer hun idealen worden aangetast, bv door een criminele asielzoeker die retour afzender richting zijn zelfveroorzaakte shithole country wordt gestuurd en zij in het vliegtuig zitten en dit aanschouwen. Als je nooit bent geconfronteerd met het kwaad dan herken je het ook niet.

  Dit brengt het gevaar met zich mee van extremisme, want de genderverwarde sneeuwvlokjes van vandaag zijn de nazi’s van morgen.

  We wachten af.

Comments are closed.