Aan de boeren

Beste boeren,

Gisteren was in veel opzichten een mooie dag.

Ten eerste omdat gebleken is dat de magie van Mark Rutte definitief is uitgewerkt. Jarenlang kocht hij met inlegvelletjes (die later geen zak bleken voor te stellen) tijd. Hij dacht dat met zijn ‘afspraken’ met het zogenaamde Landbouw Collectief deze keer weer te hebben geflikt, maar dat is faliekant mislukt. Jullie trappen er niet in.

Ten tweede omdat is gebleken dat de actiebereidheid onder boeren (en bouwers) groot is gebleven én jullie de boel zoveel beter organiseren dan vorige keren dat jullie de autoriteiten weten te verrassen met locaties en intensiteit.

Ten derde omdat dankzij jullie acties is aangetoond dat het met die personeelstekorten bij de politie wel meevalt. De politie kan best voldoende blauw op straat brengen. Als de politie maar wil.

Ten vierde omdat politici (Rutte nodigde zichzelf zelfs speciaal uit bij Pauw) en media (met hun sturende ‘vindt u ook niet dat de boeren veel te ver gaan?’-polls) er niet in slagen om de structurele sympathie bij de Nederlandse bevolking voor jullie opstand weg te nemen.

Jullie zijn de helden die veel Nederlanders niet durven te zijn.

Maarrr…

Je gooit (zoals bouwers die met jullie optrekken deden) géén vuurwerk naar de politie.

Je hindert (zoals een 17-jarige boer deed) géén ambulance die met zwaailicht op weg is naar het ziekenhuis.

Het is een vrij simpele lijn tussen wat wel kan en wat niet kan.

Natuurlijk mógen ook jullie files op de snelweg veroorzaken.

Natuurlijk mógen jullie een tijdje dat We Are Here-gajes imiteren bij overheidsgebouwen.

Natuurlijk mógen jullie een ‘NOS = Fake Nieuws’-sticker op de jas van een NOS-verslaggever plakken tijdens een live-verslag.

Natuurlijk mógen jullie poppen aan galgen hangen. De agrarische sector kent immers mede door de Brusselse en Haagse regelzucht relatief veel zelfdodingen.

Als jullie alleen met een geel hesje over een brug zouden gaan wandelen, voelen ze het niet.

Jullie rijden en staan in heel het land voor de boeren, maar ook voor de vele, vele Nederlanders die te laf, te lui of te murw geslagen zijn om zelf de straat op te gaan.

Dus ga vooral zo door.

Maar je brengt géén levens in gevaar.

Punt.

Wie dat niet snapt, en wie niet ziet dat politici en media juist hópen dat jullie met zulke acties alle sympathie verspelen, is gewoon een domme boer.

En aan iedereen die bij zulke acties het excuus “Het is maar een eenling” gebruikt, heb ik één vraag: zei je dat bij Volkert van der Graaf ook?

Groet,

JanD

Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

7 thoughts on “Aan de boeren

  1. Goed stuk weer Jan. 1 puntje. Als de politie bij acties aanwezig is, zijn ze er op andere punten niet. Zo werkt dat. En als je op zaterdagmorgen bijna dood wordt gereden door een bellende dame die door rood licht rijdt, , twee auto’s totall los, komt er geen politie. Druk met dopezaken of een vrije dag. Zelf meegemaakt. Zelf een kraan bellen en meer van dat soort gedoe. Twee licht gewonden; maar zoek het vooral zelf uit. Drie weken hoofdpijn. De rest zal ik je besparen..

  2. Voor de ‘objectieve en onafhankelijke’ mediakliek is het heel eenvoudig. Het zijn boeren, ze zijn roomblank, ze zijn provinciaal, ze zijn conservatief, ze zijn rechts, ze zijn mannelijk, ze drinken bier en ze eten vlees. Voldoende voor het label ‘extreemrechtse agressieve tokkie hooligans’. De gele hesjes, voetbalsupporters, blokkeer-Friezen, Duindorpers, Urkers en nu dus de boeren. Laat dat maar aan het Mediapark over. Beetje framen, beetje bashen, nep-onderzoekje hier, nep-enquete daar, het eeuwige ‘wat vindt de gewone man hier nu van?’ en de onvermijdelijke duiding door een gesjeesde UvA hoogleraar. Voor veel grachtengordels en randstedelingen is het bijna een shock dat er voorbij de A27 en A15 corridor ook nog een groot hinterland ligt. Mensen die graag een biertje drinken, graag een patatje en een frikandel eten, die graag sinterklaas en kerstmis vieren, die graag met oudjaar vuurwerk afsteken, die liever naar het stadion gaan dan naar een theater, liever naar de kerk gaan dan naar een oecumenische moskee, liever naar Normaal luisteren dan naar Claudia de Breij, liever diesel rijden dan hybride, liever lachen met Andre van Duin dan met Freek de Jonge, liever op Wilders stemmen dan op Klaver en liever ouderwets zijn dan policor hipster. We zien het tegenwoordig in al die real life soaps op tv. Groeten uit Schubbekutteveen en dergelijke. Tot groot vermaak van het elitaire kijkpubliek het betuttelen en uitlachen van het simpele klootjesvolk uit allerlei boerendorpen en achterbuurten in uithoeken van Nederland. Daar kan de media maar geen genoeg van krijgen. Helaas voor de media en 020 deuglieden woont er nog steeds een meerderheid van de bevolking buiten de Randstad, bijna 10 miljoen mensen. En dat zijn verrekte veel stemmen dames en heren politici. Iets meer respect en waardering zou wel op zijn plaats zijn dunkt mij zo. Je kan een elastiek niet oneindig uitrekken.

  3. volledig met je eens Jan! weer geen speld tussen te krijgen.. ik stond op knooppunt holsloot met alle jongens.. heerlijk en mooi gemoederlijk dagje was het.. en idd ambulances blokkeer je gewoon niet klaar punt! laat staan vuurwerk naar agenten.. ach als je deze 2 incidenten weg laat was het weer een geslaagde dag gisteren

  4. Goed geschreven jan maar waneer zonder Rutte eens uit het kabinet wand hij verschuert het helle land en lacht alles keihard weg en dan doet hij alsof hij van niks weet

  5. @ Derrick, de VVD staat redelijk constant in de peilingen, dus kijk om je heen en besef dat 1 op de 5 stemgerechtigde mensen die je ziet waarschijnlijk de reden is waarom we maar niet van Rutte afkomen. En dat zijn echt niet allemaal eigenaren van grote bedrijven en mensen met veel geld. 1 op de 5 denkt kennelijk dat zij ook ooit bij de chosen few zullen gaan horen zolang ze maar op de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie blijven stemmen. En we weten allemaal (hopelijk) dat landen en organisaties die zichzelf hoogdravende namen geven in het echt daar nooit voor staan. Een democratische volksrepubliek is noch democratisch, noch voor het volk. Democraten 66 heeft haar eigen referendum afgeschaft, en de VVD is er noch voor het volk, noch voor de vrijheid en zeker niet democratisch.

Comments are closed.