Aan Danny Blind

Beste meneer Blind,

Zal ik weer eens mijn lichtblauwe Jananda-pak uit de kast trekken?

Komt ie: het Nederlands elftal doet in 2018 niet mee aan het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Ik heb gisteren een groot deel van de wedstrijd in en tegen Luxemburg bij de NOS gemist. Ik zapte namelijk telkens weg naar RTL. RTL Duitsland, om precies te zijn. Waar ook een Nederlandse topsporter te zien was. Ene Max Verstappen. Die bijvoorbeeld in 25 minuten van de zestiende naar de derde plek oprukte tijdens de Grand Prix van Brazilië. Op, zoals jullie dat zouden noemen, een slecht veld.

Als ik dan weer naar NPO 1 zapte, bijvoorbeeld tijdens een safety car-situatie, zag ik dat lamlendige zootje van u spartelen tegen de nummer 130 van de FIFA-ranglijst. Het werd uiteindelijk met veel pijn en moeite 1-3. Ik heb de nabeschouwing ook laten schieten, maar u zult best weer gezegd hebben dat ‘kleine landen in het voetbal niet meer bestaan’. Nou, België won met 8-1 van de nummer 116 van de FIFA-ranglijst. Dus ook dat cliché kunt u voortaan achterwege laten.

Ik ben er heilig van overtuigd dat Max Verstappen meer sporttalent in zijn grote teen heeft dan al die spelers (en de coachstaf) van Oranje bij elkaar. Maar ik raad u aan bij het volgende trainingskamp alle beelden van de Grand Prix van Brazilië te tonen aan uw selectie, inclusief die van na de race. Dan zien jullie een Nederlandse topsporter die qua inzet grenzeloos is, voor wie het woord ‘onmogelijk’ niet bestaat en die bovenal plezíer uitstraalt in zijn werk. Sterker: voor wie zijn sport geen werk is, maar zijn passie.

Begrijpt u?

En laat voortaan die malle Memphis Depay als ie weer eens een keer iets goeds doet gewoon lekker met de pers praten, zeg. Het is geen kleuter.

Groet,

JanD