Aan Clarence Seedorf

Beste Clarence,

Toen ik gisteren het nieuws over je nieuwe baan vernam, moest ik heel hard lachen.

Ten eerste natuurlijk omdat jij bondscoach van Kameroen wordt.

Als trainer diende je tot nu toe drie broodheren. AC Milan in 2014 bijna vijf maanden. Shenzhen Xianxue in 2016 zes maanden. En Deportiva La Coruña in 2018 vijf maanden. Je werd ontslagen bij die clubs wegens respectievelijk het uitblijven van succes, het uitblijven van succes en degradatie uit de Primera Division, al vijf wedstrijden voor het einde van de competitie.

En nu kondigde de Minister van Sport van Kameroen, Pierre Ismael Bidoung Mkpatt, jouw komst aan. “Een ervaren trainer”, noemde de beste man je.

LOL.

Kameroen is houder van de Africa Cup én volgend jaar juni host van het eindtoernooi en dus automatisch geplaatst. Wel neemt Kameroen buiten mededinging deel aan het kwalificatietoernooi. Waarin je voorganger in de eerste ronde al won van Marokko en jouw eerste tegenstanders Malawi en de 800.000 inwoners tellende Comoren heten – dus de kans dat je het een keer langer dan zes maanden volhoudt is groot.

Ik neem aan dat je niet opeens oogkleppen op hebt gezet en je je een beetje hebt verdiept in de situatie in Kameroen.

Op de Corruption Perceptions Index, de lijst die aangeeft hoe corrupt landen zijn, neemt Kameroen de 153ste plaats in. Ofwel: slechts 27 landen op de wereld zijn nóg corrupter. En de president, Paul Biya, is een 85-jarige baas die in 1982 de macht overnam van zijn voorganger El Hadji Ahmadou Ahidjo. Na de presidentsverkiezingen van 1984, die hij won, ontnam hij Ahidjo al zijn functies en liet hij hem bij verstek ter dood veroordelen. Onder druk van het westen stond hij vanaf 1991 ook andere partijen toe, maar de paar keer dat ie nadien verkiezingen hield (1992, 1997, 2004 en 2011) won hij glansrijk. Wat misschien iets te maken heeft met die corruptie, de afwezigheid van een vrije pers én de aanwezigheid van de Brigade Mixte Mobile, een geheime politie die gevangenissen beheert waar politieke gevangen verblijven.

Kortom: er is voor iemand met jouw inborst en je van God gegeven streven de wereld te verbeteren meer te doen dan nog vijf vrijblijvende kwalificatiepotjes en de eindronde van de Africa Cup.

Ten tweede moest ik trouwens heel hard lachen toen ik de naam van je assistent vernam.

Patrick Kluivert.

Ze weten in dat Kameroen echt niet wie ze hebben binnengehaald.

De nieuwe Nelson Mandela.

En z’n chauffeur.

Je merkt: ik kop ook de voorzetten voor open doel in.

Sorry.

Groet,

JanD

PS. Hoe denk jij eigenlijk over geld?

Veilig van huis