Aan Christian Van Thillo

PG
Films en seriesFilms en series

Meneer Van Thillo,

U kunt trots zijn op uw voetsoldaten in Nederland.

Voor de meeste mensen hier bestaat de #MeToo-doofpot bij uw DPG Media, de Vlaamse uitgever van ‘onze’ kranten de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool, op z’n vroegst vanaf vandaag.

Want het was eindelijk op het NOS Journaal.

Ik loop een paar dagen op de goegemeente voor, omdat ik vrijdagmiddag heb geluisterd naar de podcast ‘The Gygs’, waarin werd verteld dat u zelfs keihard huilend bij podcastmaker Yves Gijrath aan tafel zat nadat u had moeten bekennen dat uw ‘superhoofdredacteur’ Jaak Smeets ontslagen was omdat hij seksueel grensoverschrijdend gedrag had vertoond en u had gelogen over zijn vertrekreden.

Maar laten we naar de voetsoldaten gaan.

Een heel bijzondere reactie kwam van Volkskrant-columnist Sander Schmimmelpenninck.

Die schreef op zijn geliefde scheldpodium Twitter de primeur van ‘The Gygs’ kapot.

“Ik ben even een weekend rustig in Zweden aan het klussen zonder Twitter en er worden allerlei clowns op het schild gehesen als onderzoeksjournalist. Nu gun ik champagnecharlatan Gijrath het beste, maar het was toch echt Mark Koster die al in 2017 in Quote schreef over Jaak Smeets en zijn ontslag bij DPG. Maar goed, wie checkt nog een ouwe koe dood anno 2022, hè kinders?”

Nou, ik.

In 2017 (Schimmelpenninck was toen hoofdredacteur van Quote) schreef Mark Koster over Jaak Smeets: “Smeets is opgestapt, naar verluidt, omdat hij niet kon opschieten met Isabel Alders, sinds 2016 hoofdredacteur van HLN. (…) Men rept zelfs over onheuselijke bejegening van vrouwelijk personeel, al zou dat laster kunnen zijn”.

“Naar verluidt”.

“Onheuse bejegening van vrouwelijk personeel.”

“Al zou dat laster kunnen zijn.”

LOL.

Als je dát een primeur noemt, ben je inderdaad meer geschikt om te acteren in reclamespotjes dan voor het vak van journalist.

Yves Gijrath slaagde juist waar alle ‘onderzoeksjournalisten’ faalden: hij kreeg bevestiging van DPG Media, van u persoonlijk ook,  dat gelogen was over de reden van Smeets’ ontslag en dat de #MeToo-affaire in de doofpot was gestopt.

Oók door de Nederlandse hoofdredacteuren.

Onder wie de toenmalige van de Volkskrant, Philippe Remarque, thans directeur en uitgever van de Volkskrant, Trouw en Het Parool (en de man van Volkskrant-columniste Sylvia Witteman).

Remarque zegt nu dat er sprake was van “geringe nieuwswaarde” omdat het ging om “een onbekende Belg”.

Bovendien: “Nu is iedereen op jacht naar dit soort schandalen, dat was toen anders.”

Zo kun je er ook tegenaan kijken als de superhoofdredacteur, de man die ook carrières bij de Nederlandse kranten van DPG Media kon maken en breken, tijdens etentjes “droevig begon te vertellen over zijn overleden moeder, vrouwen op schoot trok, probeerde te zoenen en met zijn hand in hun ondergoed zat”.

Die ‘onbekende Belg’ was dus de eindbaas van de meeste Nederlandse kranten én een persoonlijke vriend van jou, de allerhoogste baas van DPG Media.

Iets meer dan de pianist, zeg maar.

En wel goed dat de kranten waarvoor Remarque nu nog als directeur/uitgever verantwoordelijk is met het oog op “andere tijden” geen letter schreven over VPRO-documentairemaker Bram van Splunteren, die in opspraak kwam omdat hij zich in 1989 (!) als 36-jarige eindredacteur had ‘opgedrongen’ aan een 18-jarige presentatrice.

Oh, nee, dat was natuurlijk anders.

Dus daar schreven die kranten van Remarque wel over.

Gelukkig was er ook nog een voetsoldaat van u om wie ik dit weekend keihard gelachen heb.

Nóg eentje van de Volkskrant.

Columniste Sheila Sitasling.

Zij was een paar jaar geleden één van de 140 vrouwen die een oproep in de Volkskrant (en NRC) plaatsten aan adverteerders om die jongens van Geenstijl brodeloos te maken wegens hun ‘vrouwonvriendelijke teksten’.

Toen Geenstijl-directeur Bart Nijman haar gisteren op Twitter een beetje pestte over de #MeToo-doofpot bij haar eigen belangrijkste opdrachtgever, stuurde ze hem de volgende tweet:

Zo viel er tóch nog wat te lachen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor als u aanstaande vrijdag naar het vervolg van de podcast ‘The Gygs’ luistert.

Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)

4 thoughts on “Aan Christian Van Thillo

  1. ‘Weinig nieuwswaarde’ omdat het om ‘een onbekende Belg’ ging? Bedoelen ze daarmee dat de dader een onbekende Belg was? Leuk voor het slachtoffer om dat zo verwoord te zien…

  2. Als er iets goeds komt uit deze affaire is dat het niet slim is om zoveel kranten in de handen van 1 uitgeverij te hebben Die vervolgens allemaal naar deze uitgeverij te luisteren hebben. Maar waarschijnlijk niet.

  3. Heeft u ook zo moeten kotsen van Rutte bij Jinek? Het laatste beetje micro-respect dat ik nog had voor deze kwakzalver is nu defintief weg. Geef de sleutels maar gelijk aan Poetin, dan bespaart hij zich nog die 48 uur die hij nodig heeft om met zijn Spetsnaz het Binnenhof te veroveren.

  4. Herstel:
    ‘Geringe nieuwswaarde’ omdat het om ‘een onbekende Belg’ ging? Dus alleen de kant van de dader doet er toe? Leuk voor het slachtoffer om dat zo ver(ant)woord te zien…

Comments are closed.