Aan Astrid Roemer

EreadersEreaders

Mevrouw Roemer,

De Nederlandse advocaat Gerard Spong heeft zijn pijlen op u gericht.

Hij heeft de Belgische koning Filip per brief gevraagd de Prijs der Nederlandse Letteren in oktober niet aan u uit te reiken, vanwege uw recente uitspraken over Desi Bouterse.

Die uitspraken zíjn natuurlijk totaal gestoord.

Als de Surinaamse Krijgsraad Bouterse veroordeelt voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders van de toenmalige legerleider in december 1982, bewijst u een juridisch onbenul te zijn als u hem niet schuldig acht omdat hij niet persoonlijk de trekker zou hebben overgehaald.

Er zijn blijkbaar ook domme blondjes met zwart haar.

En de uitspraak “Ik ben geneigd te zeggen dat hij na zoveel jaren geen gevangenisstraf zou moeten krijgen, gezien zijn inzet voor de dekolonisatie van Surinamers” is werkelijk krankzinnig.

Als iemand die medeplichtig is geweest aan vijftien moorden en die zaak is niet verjaard, is er niets waarmee die twintig jaar cel kan worden ‘afgekocht’. Net zo min als de straf zou moeten worden verzwaard omdat hij het Eurovisie Songfestival van 2021 voor Nederland verziekte door ons die Jeangu Dinges in de maag te splitsen.

En met “Ik geloof Desi Bouterse als hij zegt dat hij geen burgerdoden heeft gewild” maakt u zichzelf definitief belachelijk.

Het brengt Gerard Spong tot de onvervalste Godwin dat de officiële uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan u “is alsof je kort na de Tweede Wereldoorlog een literaire prijs uitreikt aan een NSB’er”.

Wat ik dan weer uiterst pijnlijk vind.

Films en seriesFilms en series

Een advocaat die de Belgische koning oproept om uw literaire werk niet te belonen met die ereprijs omdat uw (bizarre) mening hem niet aanstaat, vertoont namelijk zelf onvervalst NSB-gedrag.

Maar goed, Spong was niet voor niets in 2008 de fanatieke aanjager van de eerste strafzaak waarin PVV-leider Geert Wilders monddood moest worden gemaakt (en waarin Wilders volledig werd vrijgesproken van groepsbelediging, haatzaaien en aanzetten tot discriminatie).

De man heeft nou eenmaal meer met moordenaars, foute vrienden en terroristen (zoals die van de Rote Armee Fraktion) dan met mensen die een hem onwelgevallige mening hebben.

Dat hij vindt dat u door de Belgische koning ‘gestraft’ moet worden voor uw abjecte mening, is dus zo raar niet.

Alleen moet die Filip wél schijt hebben aan Spongs oproep.

Ondertussen vraag ik me natuurlijk wel af waarvoor u die prijs eigenlijk krijgt.

Want eerlijk gezegd heb ik geen idee 🙂

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Dan heeft u dat maar vast binnen.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.