Aan Asha ten Broeke

Winter 2020Winter 2020

Beste Asha,

Ik moet altijd zo lachen om de manier waarop jij je columns in de Volkskrant ondertekent.

‘Asha ten Broeke is wetenschapsjournalist’, staat er onder.

Op zoek naar lachprikkels lees ik die opstellen van jou weleens. En gisteren, toen je voor de miljoenmiljardste keer schreef dat morbide obesitas helemaal de bom is, snapte ik eindelijk wat een ‘wetenschapsjournalist’ is.

Een wetenschapsjournalist is een columnist die selectief shopt in Amerikaanse artikelen die zijn/haar/dinges stelling bewijzen. Meestal zijn de bronnen dan niet eens echte wetenschappers, maar psychologen (Bram Bakkers Light, zeg maar) of gewone mensen die hun particuliere ervaring delen.

Gisteren voerde je psycholoog Traci Mann op, die schrijft dat dikke mensen een paar jaar nadat ze gingen afvallen even zwaar zijn als mensen die nooit op een dieet stonden. Dat was volgens haar geen teken van karakterzwakte. Nee, om op hun ‘nieuwe’ gewicht te blijven, moesten ze steeds mínder gaan eten.

En als N=1-bewijs schreef je uit The New York Times het verhaal van Janice Bridge over, die al vijf jaar lang 70 kilo lichter is dan op haar ‘hoogtepunt’. Je schrijft: “Ze is elke minuut van de dag gefocust op eten: ze weegt zichzelf elke ochtend, weegt al haar eten, houdt nauwgezet een eetlogboek bij. Ze sport elke dag twee uur. ‘Het is een worsteling’, zegt ze”.

Als je dat leest, zo gaat je betoog verder, dan snap je dat mensen een maagverkleining willen.

Maar ook dat vind je weer niks, want misselijkheid, want braken, want naadlekkages, want bloedingen, want ontstekingen, want uitvallende haren en nagels, want chronische buikpijn, want maagzweren, want vitaminetekorten, want darmafsluitingen, want chronische vermoeidheid, want doden…

Je concludeert, uiteraard weer door iemands woorden over te schrijven: “Door verschrikkelijke, levenslange bijwerkingen en zelfs sterven te zien als een volstrekt redelijk resultaat van maagverkleiningen, geven artsen toe dat ze het volkomen oké vinden om onder het mom van ‘gezondheidszorg’ dikke mensen te doden of ernstig kwaad te doen, zolang er maar een kans is dat we er dun van worden.”

Las ik dat goed?

Artsen vinden het oké om mensen te dóden?

Staat dat er nou werkelijk?

Ja, dat staat er werkelijk!

En nu vraag ik me natuurlijk af of je van morbide obesitas ook krankzinnig kunt worden.

Of geldt dat alleen voor jou?

Groet,

JanD

PS. Ik heb voor jou trouwens wel een volstrekt ongevaarlijk dieet. Komt geen dokter aan te pas.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Films en series

2 thoughts on “Aan Asha ten Broeke

  1. Verhaal van vriend van onze familie die in 1940 bij Grebbeberg gevangen werd genomen door Duitsers. Verdween met ander NL-soldaten paar weken achter prikkeldraad en werden op water en brood gezet. Hij was altijd ´corpulent´ geweest. Nou, dat corpulente verdween als sneeuw voor de zon. Bij iedereen. Niemand kwam thuis met: “Gelukkig ben ik door m´n kwaal of pillen die ik altijd slik, op gewicht gebleven”.
    Nee, ze waren allemaal broodmager geworden. En, ze hoefden niet eens te sporten, alleen maar een beetje rondhangen.
    Dikzakken eten gewoon meer dan ze verbranden. Wanneer dringt dit nou eens door??

  2. Stilzitten en niet bewegen is het nieuwe roken. Ik ben vieux genoeg om militaire dienst nog meegemaakt te hebben. (voor elke millennial; google of wikipedia maar). In mijn diensttijd op de Veluwe at ik elke dag patat en frikandellen. Alles beter dan die zooi uit de gaarkeuken. Een pilsje op de kazerne koste toen nog 75 cent. Florijnen centen wel te verstaan. Voor een tientje was je dus redelijk lazarus. En dat dag in en dag uit van maandag tot vrijdag. Roken als een ketter, Javaanse Jongens 3/4 zware shag. En toch woog ik toen maar 70 kilo met mijn 1.85m. Reden; de godganse dag sport, beweging, oefeningen, buiten in den natuur actief, stormbaan, speedmars, schuttersputjes graven en met een gasmasker op rondhollen. Toen het handboek soldaat nog zei dat het gevaar uit het oosten kwam ipv de Levant. Enfin, wie is Asha ten Broeke eigenlijk? Ja sorry, ik lees geen linkse literatuur. Is het de stiefzus van Jinek ofzo?

Comments are closed.