Aan Arnold Karskens

Kerst

Beste Arnold,

Oei!

Daar is iets gruwelijk mis gegaan.

Jullie gaan (ijs, weder en de zegen van iedereen die het nog kan tegenhouden dienende) niet in september 2021, maar pas in september 2022 zendtijd krijgen met Ongehoord Nederland.

Want gisteravond werd jullie duidelijk dat minister Arie Slob de zogenaamde ‘peildatum’, waarop je 50.000 leden nodig hebt, heeft vastgesteld op 31 december 2020, in plaats van 31 december 2019.

Jullie doen er in een verklaring heel verontwaardigd over.

“Tussen neus en lippen vertelde gisteravond Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media, in de Tweede Kamer (in een volkomen lege Kamerzaal, met maar één aangekondigde  spreker, Martin Bosma, die het debat had aangevraagd), dat de ‘peildatum’ met een jaar verschoven was.

Peildatum? Wat? Zult u misschien zeggen.

Nu, die peildatum is dus heel belangrijk.

De peildatum, dat is namelijk de datum waarop de omroepen, maar ook de aspirant omroepen, zoals ON! hun ledenaantal moeten indienen bij de overheid.

De peildatum stond op 31 december 2019. Hij wordt 31 december 2020.

Dit op het allerlaatste moment verschuiven van de peildatum is een typisch voorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Voor de nieuwe toetreders zoals ON! wordt het dus in een keer een stuk moeilijker gemaakt om toe te treden. Wij zijn gedwongen onze strategie te veranderen.

ON! zit midden in een campagne om de 50.000 leden te halen die nodig zijn om een aspirant omroep te worden. (En, zoals u kunt zien aan de teller: Dat gaat heel goed, dank u, we zijn er bijna!)

En nu, ineens, zegt de minister dus achteloos tegen die lege Kamerzaal: ‘O ja, de peildatum verandert.’

Wat je dan dus doet is vlak voor de finishlijn de spelregels veranderen.

Zo ga je toch niet om met de burgers?

Wij van ON! zijn woest!

Maar we geven niet op. Integendeel. We zijn strijdbaarder dan ooit.”

Ik moet je eerlijk zeggen, Arnold, dat dit gelul is.

Ik heb zelf ook zitten snurken.

Dit is namelijk oud nieuws.

Rond 4 juli van dit jaar werd al aangekondigd dat de peildatum naar eind 2020 zou worden geschoven; er moest alleen nog worden besloten of het september 2020 of december 2020 zou worden.

Vooral Dominique Weesie van PowNed toonde zich daar toen verheugd over, omdat zijn omroep dreigde de benodigde leden eind 2019 niet te halen. Weesie stopte toen per direct met de voorbereidingen van een grote ledenwerfcampagne (waarvoor ik ook benaderd was, dus vandaar dat ik nu moet toegeven dat ik de afgelopen weken heb zitten snurken).

Dus jouw nadeel (je kunt pas half 2022 écht beginnen) is zijn voordeel (hij kan een jaar extra zijn zakken vullen met het mislukte experiment).

Het goede nieuws: álle tijd om die 50.000 te halen. Al schat ik in dat iedereen die nu lid werd volgend jaar wéér 5,72 moet betalen om mee te tellen op de peildatum.

Groet,

JanD

PS. Ik heb dit jaar ook nóg beter leren relativeren.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.

11 thoughts on “Aan Arnold Karskens

 1. Hoewel geen groot geldbedrag, eerder symbolisch, verwacht ik wel dat ON transparantie geeft van wat er met de ontvangen bedragen gebeurt. Rekenschap dat bij de NPO en omroepen ver te zoeken is. Ook daarin kan ON het verschil maken.

 2. Niet geheel toevallig dus na de verkiezingen. Zodat Ongehoord Nederland geen onwelgevallige meningen van burgers kan laten horen.

  Het partijkartel.

 3. Tsja…. Ze hadden kunnen weten dat de datum verschoven zou kunnen worden. Aan de andere kant… plannen zijn geen wetten, geen besluit. Zoalng dat er niet is geldt nog steeds de oude datum. Dus ik kan me óók voorstellen dat men zoiets had van:” het is als december, het zal wel niet meer gewijzigd worden”. Naïef wellicht, maar toch…

 4. Wat een corrupte bende in dit kabinet,alles tegen werken maar
  ze komen er nog wel achter in 2021 bij de verkieszingen
  stelletje lozers

 5. Ik wil lid zijn van ON….
  Maar ik word geblokt door gekke facebook….
  Omdat ik tegen massa islam ben….

 6. Ook al zou ON weer om de bijdrage vragen die nodig is om in 2022 zendtijd te krijgen, zou ik WEER doneren al zou het alleen maar zijn om het gezwalk die de overheid keer op keer laat zien in het juiste daglicht te kunnen zetten. ON kan dáárin de bijdrage leveren die ik, en zeer velen met mij, graag zien. Het is ongehoord dat Ongehoord dit aan de kaak zal moeten stellen, terwijl we een NOS, NPO hebben en álle middelen om een onafhankelijk en objectieve nieuwsgaring hebben.

Comments are closed.