Aan Arjen Lubach

Beste Arjen,

Ach, ik heb het ook weleens.

Het seizoen loopt ten einde, en je maakt even een gemakzuchtig itempje.

Dus als jij in je laatste show van het seizoen op NPO3, de ‘jongerenzender’ van de Publieke Omroep (gemiddelde leeftijd van de kijker: 47 jaar), bejaarden wilt bashen, snap ik dat wel.

Lekker makkelijk.

Beetje dom alleen om dat te doen omdat ze zich verzetten tegen het verdwijnen van contant geld.

Je bent niet per se een incontinente seniele kunstgebitdrager van 83 als je altijd honderd euro cash bij je wilt hebben om bij een pin-storing toch te kunnen tanken of boodschappen te kunnen doen.

Of als je niet wilt dat een restauranteigenaar de fooi (ken je dat, fooi?) in eigen zak steekt, maar je wilt dat degene die jou de hele avond geholpen heeft zelf kan bepalen wat er met dat extraatje gebeurt.

Of als je een neefje of nichtje dat zijn of haar schoolrapport laat zien een paar euro wilt geven.

En dan heb ik het niet over de échte nadelen en gevaren van het afschaffen van contant geld.

Zelfs de jongens en meisjes van De Nederlandsche Bank onderkennen die.

Dat ruim twee miljoen laaggeletterden (dezelfden wier organen Pia Dijkstra heeft gereserveerd) buitenspel worden gezet als ze móeten internetbankieren bijvoorbeeld. En dat de maatschappij door hackers en grootschalige storingen kan worden ontwricht.

Zelf zie ik nog wel een ander dingetje.

Namelijk: dat de overheid, de zorgverzekeraars en de bedrijven letterlijk álles van je weten als contant geld verdwijnt.

Vind ik doodeng.

Maar ik snap best dat privacy jou niet boeit.

Want we kunnen van iemand die gewoon geinige programmaatjes wil maken met zijn matties moeilijk engagement met grote maatschappelijke kwesties verwachten.

Groet,

JanD

Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

29 thoughts on “Aan Arjen Lubach

 1. Ik ga regelmatig naar de markt om boodschappen te doen. Tot mijn ergernis zag ik op mijn pad er naartoe dat vier…..4 dus pinautomaten dicht geschroefd waren. Dus, geen cash geld. En dan komt het. Visje halen, pinnen. Brood halen, pinnen. Inmiddels de discussie geopend hoe ongemakkelijk ik mij voelde ben ik na de kaasboer huiswaarts gegaan.

  Kgb, statsi, regiem, dictatuur, banken,privacy, overheid. Ik werd bedolven onder een gedachtengang van angst en misselijkheid.

  Dit is niet goed te praten.
  Ik wil en eis toegang tot mijn eigen geld en geen plastic waarbij iedereen weet waar ik mijn eigen geld aan spendeer.

  Fuck de regelgeving en overheid. Laten we morgen eens proberen ons eigen geld vd banken te halen. Hebben ze niet op voorraad. Of laat er eens een grote hack of stroomstoring aankomen.

  Onze vrijheid en democratie is hierbij overleden. Dankjewel Rutte en zijn henchmen.

 2. Lollig zijn over de rug van anderen is erg gemakkelijk. Die truc heeft Lubach goed onder de knie. Hij zou een D66 er kunnen zijn.

 3. Best leuk je reageert op een standpunt over betalingen dat er niet is. Lubach vindt dat iedereen onderhand in staat moet zijn online te bankieren. Hij heeft niet gezegd dat contant geld moet worden afgeschaft. Lijkt mij ook geen goed idee.

 4. Ik wist dat zoiets er weer aan zat te komen nadat ik de uitzending had gezien.

  Erg jammer dat veel mensen niet snappen wat dit programma inhoudt en dit niet kunnen scheiden van de daadwerkelijke boodschap. R.i.p. samenleving.

 5. Als je de overige afleveringen hebt gekeken zijn het niet alleen geinige onderwerpen die ter sprake komen. Dus Jan doe je huiswerk even opnieuw.

 6. “Ach, ik heb het ook weleens.

  Het seizoen loopt ten einde, en je maakt even een gemakzuchtig itempje.”

  Dat is ook exact wat je nu doet toch? 😉

 7. Inderdaad Jan.
  Die rat wil alleen maar lollig zijn met domme niet doordachte items.

  Niet verder kijken dan je neus lang.

 8. Dat contante geld komt uit hetzelfde digitale systeem. Dus fijn dat je een papieren briefje vasthebt, maar je wordt nog steeds gevolgd. En oh ja, we hebben honderdduizenden camera’s hangen overal, dus als je denkt anoniem uit te kunnen geven met je mooie geplastificeerde A6’je, dan heb je het mis.

 9. Zoals Arjen meldde is de pinpas ruim 30 jaar geleden ingevoerd.
  Wel een beetje opletten voor je kritiek levert.
  Zal het nog sterker vertellen, het is zelfs 50 jaar.
  Hoe oud waren de door jou genoemde 84 jarigen destijds?
  Lijkt me toch lang genoeg er aan te wennen.
  Als je zo bevreesd bent dat de overheid alles van je weet moet je je zeker niet op het wereldwijde web begeven.
  Al helemaal niet googlen, reacties op facebook plaatsen. enz.

  Ik heb nieuws van jouw doelgroep, de seniele oudere.
  Deze 77 jarige heeft geen enkele moeite met welk electronisch apparaat dan ook, laat staan een pinpas uit een grijs verleden.
  Ben geen uitzondering weet ik van mijn bingoclubje.

  Ik voel me in elk geval zeer beledigd door jouw bericht.
  Groet. Marijke.

 10. Het woordlaaggeleterden is zeer misplaats. Ik en veken met mij zijn niet belaald kaaggeletterd! Integendeel wij zijn er niet meer vertrouwd geraakt . Op de kagere school niet en op de middelbare school niet en in het bedrijfleven ook niet. Het bestobd gewoon niet! En nu moeten we fit inneens zomaar kunnen en begrijpen? Digiraal is een taal en die taal hebben wij nooit geleerd. Ben wel bezig, maar stel he voor sat he binnen no time vloeiend frans moet kunnen spreken? Wat mij nog redelijk afgaat, maar portugees? Ga wr maar aanstaan. En misschien is portugees leren nog leuk ook, maar de digiwereld is ook voor creatievelingen xoals ik, nix aanM zit voor mij geen creatieve levendigheid in en die kennis gaat nijn ene oor in en de andere weer uit. Het os een morsdood gebeuren voor mij. Mijn brein werkt zo niet grwoon. Er is niks fijns, levends aan digitaal. Het is een ijskoud gebeuren! Kil tot op get bot! Voor mij dus!

 11. Wat nou privacy? Wie denkt er nou nog privacy te hebben tegenwoordig?
  Kijk naar het referendum rond de sleepwat van de AIVD. Zou je echt denken dat je nog privacy hebt?

 12. Meneer Lubach heeft zich nog nooit verdiept in de neurologische beperkingen die nu eenmaal een paar miljoen mensen hebben. Meneer Lubach hoeft zich überhaupt niet in iets te verdiepen. Hij is, via charge, slechts altijd onderweg naar iets onder het motto ‘lang leve de lol’ & ‘vang ik wel genoeg poen?’

 13. Haha Jan, je hebt de gevoelige snaar geraakt bij ‘tout à gauche’. Lubach is het lievelingetje van links. De vaderlandse Pravda noemt hem zelfs ‘geniaal’. Een provinciaal uit Groningen met grachtengordelroos. Hij kopieert alles van Jan Jaap van der Wal, Jon Stewart en Stephen Colbert. Enfin, contant geld pinnen is zo oud nog niet. In de jaren ’80 had ik de Rabobank Tienerrekening, zo’n blauw plastic koffertje vol met nutteloze prullaria wat je aan de muur kon hangen. Daar zat de Rabobank tiener spaarpas bij. Daarmee kon je tijdens kantooruren bij de lokale Raiffeisen Boerenleenbank geld afhalen. “Doet u mij gaarne 25 gulden.” Later had ik de Giropas van de Postgiro. In die tijd schreef je nog vaak een cheque uit bij de kassa. Pas halverwege de jaren ’90 kwamen de geldautomaten massaal in opkomst om cash geld te pinnen. Niet dat het wat uitmaakt, Vadertje Staat ontgaat weinig omtrent uw uitgaven en inkomsten. Denk daar maar aan als u aan het einde van de maand uw loonstrookje ontvangt en er onder de streep 40% van uw zuurverdiende centjes foetsie is. Denk er maar aan als u elke ochtend een half uur in de file staat, uw luxe staanplaats in een vertraagde en overvolle trein. Als u het ook maar waagt om 104 km/u te rijden en de CJIB acceptgirokaart uit Leeuwarden ontvangt. Tot uw dienst. Leuker kunnen we het niet maken.

 14. Het begrip humor heeft een totaal andere inhoud gekregen bij dhr. Lubach.
  Waarschijnlijk vindt hij het zelf ook niet leuk, want ik kan mij niet voorstellen dat hij het zelf allemaal verzonnen heeft. Ik denk dat hij beter, zoals Monty Python of Van Kooten en De Bie of Jiskefet, zelf zijn geestigheid en creativiteit zou moeten gebruiken.
  Ik ben reeds lange tijd afgehaakt. In mijn bedrijf hoor ik ook nooit dat tijdens lunch- of koffiepauzes over dit programma wordt nagepraat.

 15. Ken, je schrijft ‘Lubach vindt dat iedereen onderhand in staat moet zijn online te bankieren.’ Lubach vindt… Die arrogantie.

 16. Je kunt Lubach bijvoorbeeld ook niet uitleggen wat dyslexie is. Want Lubach is niet dyslexisch… En dús…😏

 17. Om quarantaine te verbreken zal ik even zeggen dat dit echt onzin is. Zoals in het programma is gezegd is er genoeg hulp voor het overstappen naar een pinpas en internetbankieren. Zelf heb ik mijn oma van 80 geholpen en zij kan het nu ook met een beetje hulp nu en dan.

  Zij maakt mij elk jaar ook geld over voor een leuke gelegenheid of koopt gewoon een leuk kado ipv stom briefgeld geven.

  Verder is de kwestie van een pinstoring aan bod gekomen. Dit komt 1 a 2 keer per jaar voor en duurt maximaal een dag. Dat is helemaal niks in vergelijking met je portomonee vergeten!

  Daarnaast wordt geld traceerbaar en zullen illegale praktijken verminderen. Zal je niet meer overvallen worden en hoef je geen geld meer uit een automaat te trekken.

  Na zolang te kunnen overstappen is het nu echt tijd! Verandering is zo slecht nog niet.

 18. Marijke, die wereld van jou bestaat helemaal niet. Print je rommel maar uit en laat het maar aan jouw huisarts zien. Die praat je wel bij.

 19. Mooi artikel. De surveillance-staat is inderdaad dichterbij dan ooit en de mens blijkt ook meer dan ooit bereid om basisvrijheden in te ruilen voor consumptief comfort.

  Verdiep je in cryptomunten en dan specifiek Monero. Los van privacy is ook cash per slot van rekening slechts een ongedekt stukje papier dat een valuta zonder schaarste vertegenwoordigt.

  Het onbeperkt ‘bijdrukken’ door centrale banken ten behoeve van de banken business en de instandhouding van onze schuldenmaatschappij is een onmiskenbare bubble en onhoudbaar.

  https://bitcoinmagazine.nl/2019/12/federal-reserve-dollars-bitcoin/

 20. Jan D jij bent kennelijk geboren op een plek waar talent zeldzaam is. Het pathologische gezuurpruim, het non-authentieke rechts gebrabbel. Gooi het roer om en laat analyse en schrijven over aan anderen. De geestelijke incontinentie ligt op de loer.

 21. Ik kan mezelf vinden in jouw mening, maar zal me toch bij Arjen moeten aansluiten.
  Fooi en cadeaus kunnen even makkelijk online als contant betaald worden. Deze functie is bij velen banken reed opgenomen.
  Indien je niets te verbergen hebt zou het geen probleem mogen zijn dat enkel de door jou genoemde mensen jouw uitgaven kunnen bezichtigen. En zelfs dan kunnen ze enkel zien WAAR en NIET WAAR AAN je je geld uitgeeft, tenzij hier verder naar wordt onderzocht.
  Denk ook eens aan andere nadelen dat zullen verdwijnen zoals namaak geld, zwart geld, buitenlandse betalingen, …
  Enkel de storingen lijken mij het grootste probleem, maar voor elk probleem kan een oplossing gevonden worden.

  Maar ja, uiteindelijk ben ik dan weer van de generatie dat een leegte ondergaat indien niet verbonden met het internet.

 22. Beste meneer, Arjen negeert u toch.
  Trouwens, er is niks over te zeiken en u bent een snowflake.
  Fijne dag!

Comments are closed.