Aan Antoin Deul

Beste meneer Deul,

In een interview met het Algemeen Dagblad constateert u dat de jonge zwarte generatie het niet meer pikt. Hun geduld is op. “Op social media gebruiken zwarte jongeren steeds fellere taal. En ze zoeken contact met protestbewegingen elders. Zoals Black Lives Matter in Amerika. Er is echt iets in beweging; iets wat we niet moeten onderschatten.”

In tegenstelling tot u ben ik geen voorzitter van het Nsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis), maar het is precies het gevoel dat ik heb als ik zie wat bijvoorbeeld zo’n Christa Soeters op Twitter post en als ik die malle eppies met hun Black Panther-baretten kleine kinderen zie intimideren. Het loopt zeker uit de hand, ook in Nederland – en wie dat veroorzaakt is voor mij wel duidelijk.

Op internet circuleert een filmpje uit 2005 van de Amerikaanse activist Leroy Jefferson (artiestennaam: Kamau Kambon). U bent ongetwijfeld bekend met zijn werk. De bekendste uitspraak van deze professor aan de North Carolina State University is: “Het probleem op deze planeet zijn witte mensen. We moeten witte mensen uitroeien om dit probleem op te lossen.”

Ik ben oprecht benieuwd hoe lang het duurt voor de broeders en de zusters die zich de Nederlandse nazaten van de Black Panther-beweging wanen de woorden van Kamau Kambon openlijk durven te onderschrijven. Ze zijn er dwaas genoeg voor.

Groet,

JanD

PS. Als u nog belangstelling hebt voor de URL herstelbetalingen.nl: alles is te koop.