Aan Ank Bijleveld

Mevrouw Bijleveld,

Afghanistan staat in de hens en onze minister van Defensie twittert gezellig over haar bezoek aan een film.

Als het niet zo pijnlijk zou zijn, was het grappig.

Het is niet uw schuld dat Nederland tussen 2006 en 2010 meer dan twee miljard euro stak in ‘de missie’ naar Afghanistan en dat bij die missie 25 Nederlandse militairen de dood vonden.

Het is ook niet uw schuld dat Nederland daarna die malle ‘politietrainingsmissie’ ging uitvoeren “om bij te dragen aan de opleiding en training van de civiele politie en de versterking van de justitiële keten inclusief de justitiële instellingen in Afghanistan”. (Goed gewerkt, dames!)

Het is wél uw schuld als Afghaanse tolken die in Afghanistan voor de Nederlandse regering werkten en hun gezinnen binnenkort worden doodgeschoten, onthoofd of opgehangen door de moslimterroristen van de Taliban.

Want op 3 juni nam een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan waarin u vanwege de toen al escalerende situatie in Afghanistan werd opgeroepen om de tolken en hun gezinnen onmiddellijk in veiligheid te brengen. Een motie die u nota bene ‘overnam’, ofwel: steunde!

Minimaal zeventig Afghanen van wie zeker is dat ze tolkten voor de Nederlandse overheid (en hun gezinnen), waren ruim twee maanden na de aangenomen Kamermotie nog niet naar Nederland gebracht.

Zij verkeren, nu de Taliban ook de hoofdstad Kabul heeft overgenomen, in acuut levensgevaar.

Dat is wél uw schuld.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

En die van de minister van Buitenlandse Zaken en Terroristensponsoring (wier naam ik even kwijt ben omdat ik altijd een beetje moet kotsen als ik alleen al aan dat mens denk).

Weet u trouwens hoeveel Afrikaanse gelukszoekers die níets voor Nederland hebben betekend vorige week via Bente Beckers Bootdiensten in ons land zijn gearriveerd en die Ankie Broekers-Knol níet gaat terugsturen naar hun eigen land?

Ik vraag dat voor een Afghaanse tolk.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Als u zich dáár nou eens mee gaat bezighouden, brengt u geen mensenlevens meer in gevaar.

UPDATE Oeps, foutje van mij. Volgens een vrouwtje van GroenLinks valt het allemaal wel mee daar.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.