Aan Amsterdam

Dier algemeen

Hooooooooiiiiii Amsterdam!

Jullie denken misschien dat de mensen hier in Eesterga niet helemaal bij de pinken zijn, maar dan wil ik jullie toch graag wijzen op een event dat gisteren plaats had aan de Straatweg t/o 21, ‘Kom Zoals je Bent’. Het was er een komen en gaan van mensen die bij jullie niet veilig over straat kunnen vanwege de multiculti bontkraagjes en dat gedoe met dat niet eten als de zon op is.

Zo hadden we Kees Koe op het podium. Model, stylist en creative director Kees Koe maakte naam in de Eestergaster en Parijse fashionscene met zijn idee van fashion without borders. Mode die hokjes uitdaagt en iedereen zichzelf laat zijn. Hij stijlde o.a. hip-hop sensatie Mark de Wit en Sjanna, en werkte voor merken als Patat en Notenblad. Maar ook in de kunst zoekt hij grenzen op; momenteel exposeert hij samen met Fred Jans bij Kunstlinie Follega Friesland. Een onderzoek naar mannelijkheid; van transmannen tot mensen die gender fluid zijn en van bodybuilders tot de meest vrouwelijke man. ‘Je kunt het het beste vergelijken met een landkaart’, legde Kees uit. Hoe doorbreekt hij met fashion without borders alle hokjes met zijn werk?

Op 29 en 30 juli vindt in het Doniagapark de zesde editie van Melkschud Festival plaats, het dans-festival dat is ontwikkeld vanuit de gedachtegang ‘niets moet, alles mag’. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, pikzwart of lelieblank, tijdens Melkschud heerst er een sfeer die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest en een plek waar écht iedereen zich welkom moet voelen. Want dat ontbrak nog, vond Mayke Melker – o.a. bekend van Supespeelgoed en Vieze Koeiendrek. Met haar vorig jaar opgerichte brand agency D.O.L.HUIS zet ze creatieve concepten en ideeën neer die beginnen met een boodschap. For boys who love girls who love girls who love boys who love boys, kortom: for all who love!

Bennie Biest is Lemster, queer én trans. Zijn coming-out in Lemmer, een van de meest homo- en transfobische dorpen ter wereld, was verre van makkelijk. Na meerdere malen bedreigd en gediscrimineerd te zijn thuis en op werk vluchtte hij naar Eesterga, waar hij asiel kreeg op basis van gender discriminatie. Naast dat er nog steeds onvoldoende info te vinden is over transgender zijn, is met name de bi-culturele transgender community (waarvan velen er niet voor durven uit te komen) onderbelicht. Om (zelf)acceptatie te vergroten is er meer zichtbaarheid nodig – iets waar Bennie zich als ambassadeur voor o.a. Trans Verbonden voor inzet. Gisteravond deelde hij zijn persoonlijke verhaal en vertelde hij over zijn eigen rolmodellen.

De mode-industrie kan, net als veel andere werkvelden, echt wel wat diverser, vindt Fred Fokker, oprichter van De Gave Agent en De Geile Bekkies. Met zijn boeking- en evenementenbureaus vertegenwoordigt hij dj’s, artiesten, dansers en hosts en is hij agent voor net even anders-dan-andere modellen. ‘We vinden dat mensen beoordeeld moeten worden om wie ze zijn en wat ze doen. Ik merkte dat veel talenten geen kansen krijgen omdat ze bijvoorbeeld transgender of gay zijn, of een donkere huid hebben.’ Met die intentie richtte hij Anders dan Anders op, en vertegenwoordigt modellen die staan voor beauty, not defined by the traditional standards.

MOTHER Orchard was calling all the children! De oprichter van Huis van Boomgaard, Sietske ‘Sfeertuin’ Poepjes, heeft binnen no-time een vogue community gecreëerd in Eesterga waar diversiteit hoogtij viert. Ze organiseert eigen ballen waar meerdere (internationale) houses bij elkaar komen en met haar ‘kinderen’ is ze o.a. te vinden op Melkschud Festival en clubavonden van Vieze Koeiendrek. Ook bij (inter)nationale danslessen en competities is Huis van Boomgaard vertegenwoordigd. De ballroomcultuur staat synoniem aan een veilige haven voor vrijheid van expressie, transformatie en jezelf kunnen zijn. Hoe waarborgt ze dat?

Nou, dat was het wel zo’n beetje.

Jullie snappen dat het nog lang onrustig bleef in Eesterga.

Groetjes,

JanD

PS. Is het waar dat Amsterdammers het breed laten hangen?

Dier algemeen

3 thoughts on “Aan Amsterdam

  1. Leuk stukje Jan, over de mij tot nu toe onbekende scene van Eesterga/Jistergea, vlak bij Lemmer. Ik noem me trouwens alleen Lemster bokking om’t myn heit in Lemster wie, zelf woon ik in de aftakelende stad Amsterdam.
    Is het waar dat Lemmer zo homovijandig is? In tegenstelling tot veel andere vissersdorpen aan de Zuiderzee is het nooit overdreven christelijk geweest.

  2. Mmm.., deze LHTB wereldstad heeft toch maar mooi die Brexit bankiers buiten gehouden Jan. Niks banen voor deze graaiers.., die gaan toch maar mooi naar Frankfurt, Parijs of Dublin.. En natuurlijk ook de kwaliteit en economische spin-off.., but who cares..?
    Geen extra bootje in de ‘parade’ dus…

Comments are closed.