Aan alle Zwarte Piet-fans

Zomer 2020

Beste jongens en meisjes,

Ik begreep dat een aantal van jullie boos is op Facebook.

Dat bedrijf zou hebben besloten berichten met afbeeldingen van Zwarte Piet te verbieden.

Nou is dat helemaal niet waar, maar daar kom ik straks op.

Eerst even wat anders.

Zelf ben ik tot in het diepst van mijn wezen liberaal. Doe mij op het gebied van niet-noodzakelijke nutsvoorzieningen de vrije markt maar. Ik heb duizend keer liever een wereld waarin bedrijven hun eigen beleid bepalen, dan de marxistische dramstaat waar mijn natuurlijke vijanden in Brussel, Amsterdam en Den Haag naar streven.

Als Facebook als beleid zóu hebben dat alle berichten van Nederlandse klanten waarin teksten als ‘ik ga je moeder in de rug steken’, ‘kanker flikker je kanker oma hoerenzoon’ of ‘ik ga je inshallah met een mes voor de slacht onthoofden’ staan, dan vind ik het zielig voor al die Marokkaanse teringlijertjes dat hun literaire vondsten voor de geschiedenis verloren gaan. Maar ik vind het ook het goed recht van het bedrijf achter het platform.

Het is hún platform en als die Marokkaanse teringlijertjes vinden dat hun teksten per se de wereld in moeten, dan zoeken ze maar een ander platform.

Is Facebook dan bezig om die Marokkaanse teringlijertjes te censureren?

Nee, alleen de overheid kan censureren. Zoek maar op in je woordenboek.

Is Facebook dan zo groot en machtig dat de vrijheid van meningsuiting van die Marokkaanse teringlijertjes in het geding is?

Nee, want het mooie van internet is dat die Marokkaanse teringlijertjes gewoon een nieuw Facebook kunnen oprichten. Het echte Facebook is ooit op een studentenkamer begonnen, waarom kan het nieuwe Facebook niet in een shisa-lounge het licht zien?

Marokkaanse teringlijertjes die hun podium kwijt raken én mensen die vinden dat die Marokkaanse teringlijertjes onheus bejegend worden door Facebook, moeten wat mij betreft niet zeiken.

Als ze echt boos zijn, dan brengen ze hun geld (lees: data) maar niet meer naar Facebook, zeggen ze hun account op en gaan ze naar de opvolger van Facebook. En als ze dat massaal genoeg doen, komt Facebook wel tot inkeer of kost het Facebook veel geld.

Hyves kon ook kapot.

En dan nu terug naar de basis.

Facebook hééft helemaal niet besloten om berichten met afbeeldingen van Zwarte Piet te verbieden.

Facebook heeft besloten berichten met afbeeldingen van Zwarte Piet te verwijderen nadat deze zijn gerapportéérd door andere Facebook-gebruikers.

Er zijn twee redenen waarom Facebook-gebruikers die een plaatje van de geschminkte kindervriend plaatsen op Facebook zich dus totaal geen zorgen hoeven te maken.

Ten eerste zal er niemand zijn die al die moeite doet. Berichten zoeken, tig keer klikken met de muis… veel te veel gedoe.

Ten tweede hebben we collectief geleerd van de Tweede Wereldoorlog. Niemand wil nog een NSB’er zijn.

Nou ja, Kees Verhoeven van D66 dan.

Maar die zít niet eens op Facebook en is veel te druk met de stagiaire van dienst.

Dus chill.

Het is veel te mooi weer om je druk te maken.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Jullie zullen het de komende tijd nog hard nodig hebben!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)