Aan alle woningzoekenden

Cadeauwinkel

Beste woningzoekenden,

Slecht nieuws.

Jaartje langer wachten.

De Somaliërs komen.

Klinkt een beetje cryptisch zeker?

Ik zal het uitleggen.

Begin jaren ’90 ving Nederland een groot aantal Somalische asielzoekers op. Een deel van die Somalische ‘Nederlanders’ trok nadat ze een status hadden gekregen door naar Groot-Brittannië, waar vaak al familie van ze woonde.

Dat was mooi, want Somalische asielzoekers zijn met een score van 70 procent wereldkampioen bijstand trekken.

Maar…

De Brexit!

Onder Somaliërs in Groot-Brittannië is een soort paniek uitgebroken over de gevolgen van de Brexit. Handige advocaten leggen de Somaliërs uit dat ze maar één EasyJet-vlucht of Stena Line-overtocht verwijderd zijn van een prachtig leven in… Nederland.

Nu denk jij met je gezonde boerenverstand misschien dat die Somaliërs die Engeland willen inruilen voor ons land geen vluchtelingen zijn die in Engeland worden uitgemoord of in kerkers gegooid omdat ze een mening hebben die Boris Johnson niet aanstaat. En dat ze dus lekker achteraan mogen aansluiten in de rij.

Dan zit je er naast.

De rechtbank in Utrecht heeft gisteren besloten dat een Somalisch gezin met vier kinderen dat Birmingham op stel en sprong verruilde voor Nederland per direct een huis in Almere moet krijgen.

Vier gemeenten hadden gezegd het gezin niet te willen helpen, omdat Somalische ‘Nederlanders’ die willen remigreren allemaal lekker zelf voor een huis moeten zorgen. Het gezin was volgens hen ‘verwijtbaar dakloos’.

Maar de rechtbank vond toch een geitenpaadje om het gezin wél aan een huis te helpen: het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Een kind heeft recht op een dak boven het hoofd. Punt.

Reken maar dat dit nieuws de 25.000 andere Somaliërs in Groot-Brittannië met een Nederlands paspoort snel bereikt.

Evenals het nieuws dat een bijstandsuitkering met alle toeslagen in Nederland voor een gezin met een bundeltje kinderen tegenwoordig moeiteloos door de 2400 euro heen schiet, waar de Britten veel minder gul zijn voor beroepswerklozen.

Ik denk dat EasyJet en Stena Line het druk krijgen de komende maanden.

Om hoeveel gezinnen met kinderen die met het vonnis van de Utrechtse rechter in de hand gratis geld, gratis zorg en gratis huisvesting kunnen komen opeisen zal het gaan?

Drieduizend?

Vierduizend?

Víjfduizend?

En jullie maar wachten op een huisje…

Met de groetjes van een D66-rechter.

Groet,

JanD

UPDATE Het is nog véél erger: íedere statushouder in de héle EU kan zich met dit vonnis in de hand (en een beetje zielig verhaal) vanaf maandag melden in Nederland en huis, zorg en geld opeisen. (Dank, @Tom_decl, ik was niet scherp)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en door incidentele giften (Bunq me).

15 thoughts on “Aan alle woningzoekenden

 1. Onze oudste dochter, nu nog 24 jaren oud, heeft netjes haar Havo en HBO gehaald en heeft een baan. Na anderhalf jaar zelfs een vaste aanstelling. Een mirakel tegenwoordig. Maar je moet niet denken dat ze aan een eigen huisje kan komen. Ze spaart zich nu een slag in de rondte om dan maar te kopen. Maar spaar maar 50.000 euro bij elkaar om het gat tussen de kosten van een huis en een hypotheek te dichten. En sparen anno 2019?
  Dat zo’n gezin ijskoud woonruimte (en uitkeringen) afdwingt bij zo’n voorzieningenrechter, mijn bloed kookt.

 2. Deel dit bericht zo veel mogelijk. Met deze rechterlijke beslissing is er sprake van een dwaling die niet is te rechtvaardigen. D66 brengt de samenleving in gevaar en dat mag volgens mij niet van de Grondwet en is strafbaar.
  Buiten D66 zijn PVDA, GroenLinks, CU en mogelijk de SP in een iets mindere mate meyt hetzelfde sop overgoten. Deze partijen zouden aangeklaagd kunnen worden voor het ontwrichten van een samenleving

 3. Nederland huilt waar het eens heeft gelachen. Wanneer worden onze kinderen het land te ontvluchten?

 4. Dit is een van de meest idiote beslissingen ooit door een rechter genomen!
  Dit is het absolute einde van ons verhaal, dit is vergaand, daar komt Nederland niet meer onderuit!
  Het blijkt dus dat er absoluut geen professionele rechters en bestuurders zijn!

 5. En zo sloopt de Trias Politica GEZAMENLIJK ons, tot voor een halve eeuw, schitterende Nederland.

 6. Moet een woningzoekende wijken voor iemand die al een huis heeft omdat het hem beter uitkomt. Misschien kunnen zij met met 4 jong wel van de kinderbijslag leven. Wetend dat ieder individu zijn middelen nodig heeft waarbij CO2 geproduceerd wordt waar zijn wij dan me bezig. Ook fijn die open grenzen met vrij verkeer van personen en goederen. Een ziek land, een ziek Europa.

 7. Wie gaat deze Regering een halt toe roepen…..want het loopt NU wel de spuigaten uit. De Nederlander is nu en straks gast in zijn eigen NEDERLAND. Er moet zo snel mogelijk een stop op buitenlanders van welke pluimage dan ook komen.

 8. Het is gewoon van de zotte,maar wat wil je met ons links rechtssysteem
  Voortgekomen uit linkse leraren linkse universiteiten ,is in mijn ogen niet onafhankelijk.

  Gr peter

 9. Een jaartje wachten? In 1970 stond ik al op fe lijst voor een woning in het centum van Ámsterdam, dat duurde tot 1986…huis gekocht in zuidoost…. In 2000 maar vertrokken naar het buitenland… Ik hou van mijn stad, maar een gewoon mens….. Helaas.. Tja…wie wel? Nou…hoef ik toch niet uit te leggen?!

 10. Je kunt ook in kansen denken. Ga met je kind een maand in Engeland wonen. “Vlucht” terug en gegarandeerd een woning.

Comments are closed.