Aan alle Surinamers

Sint

Beste Surinamers,

Ik wil de meesten van jullie hartelijk feliciteren met de uitspraak van het proces tegen Desi Bouterse.

‘De meesten van jullie’, omdat er zowel in Suriname zelf als in Nederland blijkbaar nog altijd Surinamers zijn die in die gewetenloze schoft een held zien.

Sheila Sitalsing schreef in de Volkskrant een prachtige column over de rechtszaak tegen Bouterse en het prijzenswaardige lef van de (vrouwelijke) rechters. Die moeten jullie zelf maar even lezen.

Ik sloeg aan op het eind van die column.

Ze schreef: “Aan deze kant van de oceaan achtte premier Rutte, de man die nog nooit gedwongen in de loop van een uzi heeft hoeven kijken, het nodig om, terwijl de uitspraak in Suriname nog in volle gang was, neerbuigende adviezen mee te geven aan de drie formidabele vrouwen die de smalle weg hebben genomen en hun leven in dienst hebben gesteld van de rechtsstaat in een wankele democratie. Als een leunstoelgeneraal voorzag hij ze van instructies: ‘Wij zullen als Nederland met grote aandacht volgen of de rechtsgang goed plaatsvindt’.”

Hé.

Daar was opeens Mark Rutte, onze opperpinok.

En toen dacht ik terug aan een artikel van Jan Gajentaan dat ik afgelopen zomer las. Dat ging over de mogelijke rol van Nederland bij de door Bouterse gepleegde Februaricoup en het feit dat Nederland de dossiers over die periode tot 2060 geheim heeft verklaard. Ook de Volkskrant schreef daar eerder over.

Waarom moeten die dossiers in de kluis blijven? Is het kabinet bang dat er voor CDA en VVD belastende bonnetjes in zitten? Zat prins Bernhard zich er weer stiekem tegenaan te bemoeien? Wil Joris Demmink het niet hebben?

Als het om mijn land ging, zou ik het per se willen weten.

Dus het lijkt mij heel belangrijk dat jullie je de komende jaren met man en macht en alle euro’s die jullie kunnen vinden storten op de lobby en op de procedures om die dossiers over de samenwerking tussen de Nederlandse overheid en Bouterse bij de Februaricoup boven tafel te krijgen.

Een stuk nuttiger dan dat gezeik over Zwarte Piet ook 😉

Succes!

JanD

PS. En laat dit onderwerp in godsnaam niet kapen door die koekwaus!

UPDATE En welke minister weigerde de dossiers openbaar te maken? Daar is-ie weer!

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.

3 thoughts on “Aan alle Surinamers

 1. Nederlandse ruzie zoekende overheid bemoeit zich met dingen waar het zich niet mee moet bemoeien…falend beleid kan eigen land niet besturen, door corruptie liegen en bedriegen, Pinokkio laat dit zelf maar aan de Surinamers en de vrouwelijke rechters daar over.

 2. Vandaag allerlei Surinamers op Radio1. Om hun mening te geven. Er komt geen samenhangend verhaal uit.

  Vooral Nederland de schuld geven en Suriname van nu vergelijken met Nederland een paar eeuwen geleden. Zeg maar de tijd dat Nederland tenminste werkzaam volk van die Afrikanen maakte die tot dan toe vooral naburige dorpen overvielen en opaten om daarna hun eigen zusje te neuken. Of vader of moeder, want dat maakt hen allemaal weinig uit. Maar vooral geschreeuw op Radio1 want Surinamers praten niet maar SCHREEUWEN. Het is dan ook een apart volk die Surinamers. Volledig gestuurd door emoties en driften. En dat zijn dan de in Nederland opgeleide Surinamers, vaak generaties na die vorige mislukte generaties.

  In Suriname wordt wel hard gewerkt, op papier dan. Want half Suriname is ambtenaar én heeft er een baan naast, als taxichauffeur of iets anders zelfstandigs. Want samenwerken leidt bij Surinamers tot ruzie, over wie het meeste gapt. De ambtenarenbaan is een soort basisinkomen maar dat geldt dus alleen voor de helft van Suriname. Baantjes weggegeven door de NDP van Bouterse. Welk loon de andere helft van Suriname dus moet betalen. Omdat zij niet NDP stemden.

  Ondertussen krioelt het in Suriname van de samenzweringstheorieën. Van Nederland tegen Suriname natuurlijk, want het blijven Surinamers. Soort dat nog nooit in hun leven verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat dan ook. Zeg maar zoals Surinamers hier in Nederland die over de slavernij beginnen om het falen in het eigen bestaan te verklaren. Onder een dagelijks wisselende pruik om de identiteitscrisis te benadrukken.

  Wat vreemd is dat niet in het nieuws komt is dat Bouterse stilletjes Suriname aan China heeft verkocht. Voor een habbekrats! Dat zullen de inwoners van die narcostaat over niet al te lange tijd merken als zij zoals zij altijd doen en altijd zullen doen, in gebreke van betaling zullen blijken en het bestuur door de gele dramgluiperds wordt overgenomen. Surinamers zijn lange tijd in verwarring geweest zonder meester nadat Nederland dat ondankbare klusje niet meer wilde. Eindelijk hebben zij een nieuwe gevonden.

  De tijd dat Surinamers Nederland en Nederlanders de schuld kunnen geven van hun eigen falen zal niet lang meer duren. Want binnenkort moeten zij gaan werken. Echt werken. Met de Chinese knoet erover heen. En met die knoet komt eindelijk een einde aan de verwarring van een bestaan zonder meester.

  Tegen die tijd bestelt Bouterse een Maotai. In China. En betaald in Renminbi. Gestort op zijn Chineze bankrekening. Zonder dat daar ooit een haan naar heeft gekraaid. Of een cent belasting daarover is betaald. Want bij Surinamers geldt niet: wat niet weet wat niet deert. In Suriname geldt: hij ook? Natuurlijk. Maar wij ook dus iedereen zwijgen. En een ander de schuld geven.

  Misschien toch die vermaledijde Hollanders dan maar weer!

Comments are closed.