Aan alle kattenbezitters

“Verboten! Ausweis bitte!”

Beste kattenbezitters,

Vergeet de stikstofcrisis. Vergeet de integriteitscrisis. Vergeet de klimaatcrisis.

Er komt een kattencrisis aan!

En Trouw, die kleine christelijke haatzaaikrant die niets geleerd heeft van het demoniseren van Pim Fortuyn, is de schuldige.

Die zorgt er voor dat jullie (en mijn) katten voortaan niet meer los buiten mogen lopen.

De beestjes moeten voortaan binnen blijven of, net als honden, aan een lijn worden uitgelaten.

Dat zit zo: Trouw laat de juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit vandaag in de krant uitleggen dat katten los laten rondlopen volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn illegaal is. En die eindigen hun betoog met: “Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese richtlijn moet handhaven, maakt dus een goede kans op succes.”

Ofwel: er hoeft maar één boze buur naar de rechter te stappen om een verbod op loslopende huiskatten af te dwingen en er breekt in Den Haag net zo’n paniek uit als rond de stikstofcrisis. Waarvan ik de gevolgen hopelijk niet hoef uit te leggen.

Trouwborst en Somsen krijgen in Trouw alle ruimte om uit te leggen welke ellende onze lieve huiskatten allemaal aanrichten.

Black Friday

Katten die de deur uitgaan, richten volgens de twee “een ravage” aan. Ze zijn een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, ook zoogdieren. En daar hoeven ze niet eens voor te jagen: “Puur de aanwezigheid van een kat kan vogels zoveel stress bezorgen, dat zij bijvoorbeeld beperkt broeden en hun jongen minder voeren.” En: “Katten kunnen vogels bovendien met een voor hen dodelijke ziekte opzadelen.” Ze besluiten met: “Maatregelen zijn dus onontkoombaar.”

Ik keek naar onze Hylke, Luna, Billy, Roosje en Daantje, de vijf die een muizenplaag op ons erf voorkomen, en ik dacht: die smerige haatzaaiers kunnen de tering krijgen. Dan maar de illegaliteit in!

Er stond nog wel één grappig zinnetje in dat verhaal in Trouw.

“De kat vindt zijn oorsprong in Afrika.”

Toen ik het hele verhaal nog eens terug las en ‘kat’ verving door ‘Afrikaan’ vrolijkte ik pardoes op.

“Richten een ravage aan…”

“Een van de grootste uitroeiers…”

“Bezorgen stress…”

“Kunnen dodelijke ziekte veroorzaken…”

Alleen dat “maatregelen kunnen niet uitblijven” kon ik niet plaatsen.

Tenzij ze daarmee bedoelen dat we voortaan een foei-gesprek met onze katten moeten gaan houden, als ze weer eens met een groep een oud vogeltje hebben beroofd, een jong egeltje in elkaar hebben geslagen of een muis de kop hebben afgehakt met hun machetes.

Groet,

JanD

PS. Mijn dinsdagse column bij Radio Veronica was er eentje speciaal voor de beelddenkers. Denk: Annemarie Jorritsma, seks en zweep, beluister ‘m en deel ‘m met mensen die je een slechte nachtrust toewenst.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.

14 thoughts on “Aan alle kattenbezitters

 1. Mm.., grijp een paar keer in de kattestront in de border, was de shit uit de grasmaaier, ruim een nest dode merels waarmee ‘gespeeld’ is onder een boom vandaan of ruik de doordringende kattezeik als de terrasdeur al opengaat ..
  Binnen een een maand word je net zo’n kattehater en krijg je net zo’n weerzin als ik tegen deze knuffel roofdieren als ik..
  Pleit dan ook voor afschot en geen halve maatregelen..🤨

 2. Uitermate grappig…

  Ik ben trouwens best wel fan van een opruimplicht voor kattenstront. Want het naar buiten laten van je katten voelt wel als heel positief, maar het schijten van die beestjes in andermans tuin vind ik dan weer minder.

  Groeten van ON lid #2209

 3. We hebben in onze tuin onder een overkapping een merelnestje gehad. Toen ze uit zijn gekomen, heeft het nog geen dag geduurd, toen was het een bloody mess. Niet een kat, maar een of meerdere eksters of kraaien hadden aan het leven van alle jonge mereltjes een wreed einde gemaakt.
  Waarmee ik maar wil zeggen dat er ook binnen de vogelwereld killers zijn. En katten ruimen ook bepaald ongedierte op. Heb er zelfs overigens geen.

 4. Al ruime tijd, wandelt ik met mijn kater, aan een speciaal lijn, buiten. Maar mijn Kater was altijd gewoon een binnen huiskater geweest. Hij vind het immers ook erg fijn, om als een hond, te wandelen aan een riem. Dus heb zelf een “Molle” tactische leger hesje, voor hem, met patches en alles. Nu vind hij, en ik het nog fijner samen te wandelen. Goed, gezond voor beide in beweging. Ook de kans,dat je met andere effen kunnen babbelen. Gezellig toch? Mijn geval, is dan ook een uitzondering op zich.

 5. Dag Jan., bevallen je sommige reacties niet ..?
  Even goede vrienden overigens.., hecht er zelf ook niet zoveel waarde aan..

 6. Zeg die Europese Vogel- en Habitatrichtlijn ook iets over windmolens die vrolijk draaiend duizenden vogels doormidden hakken en insecten vermorzelen? Waarschijnlijk niet…

 7. “de juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit”
  Vroeger heette dat nog gewoon “Katholieke Universiteit Tilburg”.
  Afgekort ‘KUT’ dus.
  En wat daar vandaan komt is ‘t, en niet anders!

 8. Katten horen niet in de vrije natuur. Te vaak meegemaakt dat buurtkatten met vogels in de bek rondliepen hier. Deze sluipmoordende knuffeldieren houd je maar mooi in huis!

 9. Jammer dat de zogenaamde wetenschappers aan het eeuwige feit voorbij gaan dat katten ongedierte voor ons vangen op boerderijen, whiskey distilleerderijen, landhuizen en kastelen.
  Het lijkt er op dat zij hun wetenschappelijke positie misbruiken om hun kattenhaat om te zetten in diplomatieke daden.
  De heertjes zijn nog jong en hebben nog niet zo veel levensvreugd achter de rug.
  Graag alle feiten meenemen in jullie uitlatingen en niet eenzijdig krakelen.

 10. Ik heb geen kat en wil dus ook niet dat ze bij mij in de tuin komen, toen ik hier kwam wonen kwamen ze binnen het aquariun leegroven en er een hele zooi van maken, hingen in de gordijnen zodat ik een nieuwe roede moest kopen. Daarna kwamen ze buiten de vijver leegvissen en als je naar de eigenaar ging dan kreeg je te horen dat ze hun kat niet ging binnenhouden want die maakte de bank stuk. Nee het is gemakkelijker de buren met schade op te zadelen. Waar heb je dan een huisdier voor vraag ik me dan af. Ze vinden het ook niet leuk als mijn hond in hun tuin komt om hun behoefte te doen.

 11. “Toen ik het hele verhaal nog eens terug las en ‘kat’ verving door ‘Afrikaan’ vrolijkte ik pardoes op”
  En toen schoot ik ondanks mijn woede in de lach Jan, want dat was een steengoeie!!!
  En ja hoor het kattengejank breekt hier ook los.
  Hebben katten klagers nu echt niet door dat het eigenlijk niet eens om de kat gaat. Maar dat beetje bij beetje de trias politica, de scheiding der machten , overboord wordt gesmeten in ons land.
  Dat de rechter in Nederland steeds vaker op de stoel van de politiek gaat zitten.
  Dat één organisatie of zelfs één persoon, heel Nederland kan beïnvloeden en lamleggen met zijn persoonlijke frustraties, door naar de rechter te stappen!
  En dat onze lamlendige, leugenachtige regering dat volkomen over zich heen laat komen. Er dreigt groot gevaar voor de democratie!!!
  Wat betreft de kat. Na jaren en jaren onredelijk en lukraak ingrijpen in de natuur, krijgt nu de kat de schuld van de beperkte aanwezigheid van een aantal dier/vogelsoorten.
  Echter de mens zelf is het grootste gevaar voor deze aarde en al wat er op leeft.
  Aanlijnen dus die mensen!
  En de kat lekker buiten laten kuieren en luieren. Per saldo verslaapt en verlummelt de doorsnee kat zo’n 20 uur van zijn/haar dag. Katten poepen meestal bij de buren.
  Veel katten in de buurt is dus juist een pré, want dan heeft iedereen wat op te ruimen.

Comments are closed.