Aan alle complotdenkers

Bol.com Algemeen

Beste complotdenkers,

Het is vandaag Nationale Aluhoedjes Wegjaagdag in Eesterga.

Die dag is ingesteld nadat NRC Handelsblad een interview publiceerde met de man achter de ‘NOS = Fake News’-stickers, ene Tilasmi Frigge.

Natuurlijk deugt de NOS niet.

Maar als de actie daartegen ‘geleid’ wordt door iemand die klimaatverandering een hoax noemt, de MH17-nasleep anti-Russische propaganda en die meldt dat Joden 70 procent van de topfuncties in de regering bezetten en dood en verderf willen zaaien met een zionistisch plan om Europa met migranten te overspoelen, heeft hij ze niet helemaal op een rijtje.

En dan vergeet ik nog te melden dat deze activist ontkent dat tijdens de Holocaust zes miljoen doden zijn gevallen. Dat is, vindt hij, “een gelogen aantal”.

Theo van Gogh zei het al: met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

Ik ben erg voor kritiek op de Staatsomroep, op de hysterie van de klimaatmaffia en voor wantrouwen tegen ‘onderste steen’-belovers, maar ik ben langzamerhand helemaal klaar met complotgekkies.

Je hoeft niet echt te zoeken om jullie te vinden.

Helaas.

Voorbeeld?

Voorbeeld!

Op Facebook plaatst iemand een plaatje van de landkaart van een deel van Australië met de locaties van de bosbranden. Daaronder is op hetzelfde plaatje de route ingetekend van een nieuwe Hogesnelheidslijn.

Ik zou het niet eens bedenken, maar jullie hebben meteen je conclusies klaar.

Hoe dat gaat?

Ene Greet Klaver reageert geschokt: “Men gaat toch bewoners en bezittingen niet expres in gevaar brengen om je zin door te drijven met desnoods doden op je geweten?” De plaatser van het plaatje, Wim Smit, antwoordt: “Ja, helaas wel, hetzelfde is in Californië gaande, daar wil men in het verbrande gebied ook een nieuw superspoor aanleggen. Dat spaart miljarden aan onteigeningsgelden uit en jarenlange procedures. En er zal nog wel meer achter zitten…” Waarop Greet overtuigd is (LOL) en zegt: “Potdikke het is te zot voor woorden. Daar moet dan de eigen bevolking mee in opstand komen.”

En daarna is de beer los.

Geertje Hoeve: “Ja hoor. Let maar op hoe de boeren hier verwijderd gaan worden. Beestjes krijgen een virus en dan wordt het bedrijf geruimd en uitgekocht.”

Tineke Musch: “Eurogenfor en de EU wetgeving staan klaar. Verplichte opname in het gekkenhuis.”

Ria Veltrop-Dohmen: “Ja, en dan maken van landbouwgrond bouwgrond om te bouwen voor de migranten.”

Miranda Brinkman: “De waarheid komt altijd boven water. Deze dingen worden gecreëerd, zo slecht zijn ze nou eenmaal. Alles voor eigen gewin. Dat er miljoenen dieren voor dood moeten interesseert ze niet.”

En voor ik nu feministisch Nederland weer over me heen krijg: het is puur toeval dat bij Wim Smit vooral de vrouwtjes aan zijn lippen hangen en meegaan in zijn waanzin.

De hersenafwijking die leidt tot complotdenken is honderd procent eerlijk verdeeld tussen mannen en vrouwen.

Waaraan mensen jullie kunnen herkennen als jullie niet verdwaasd of verwilderd uit jullie ogen kijken?

Aan jullie bewijsvoering.

Of jullie nu beweren dat de aarde plat is, 9/11 een inside job was of de Australische en Amerikaanse overheid expres bossen, huizen, mensen en dieren verbranden, er is altijd wel een amateuristisch YouTube-filmpje beschikbaar dat klip en klaar ‘bewijst’ hoe het écht zit.

Waar de goedgelovigen vroeger dachten dat de krant “een meneer” was, is dat voor jullie iemands zolderkamergepruts op YouTube geworden.

Boos op me na dit briefje?

ok doei

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Films en series

27 thoughts on “Aan alle complotdenkers

 1. Het stikt werkelijk van de complotdenkers, tot in de hoogste regionen aan toe!

  Alle religieuzen geloven in een complot van god deels voor deels tegen de mensheid. Als devoten werken zij op allerlei manieren aan mee, met schade tot gevolg.

  Zoals Sjiieten die meehelpen aan het complot voor islamitische wereldheerschappij, afgedwongen desnoods met genocide.
  Of Soennieten die weer hun gestoorde versie van die onbewezen onzin hebben.

  Maar ook Christenen kunnen er wat van, zoals ons eigener Marianne Thieme die een Zevendedagsadventist, die geloven in de eindtijd, waarin Jezus nóg eens terugkeert (die vent wil maar niet dood). Marianne heeft haar extremistische persoonlijkheidstrekken netjes verdeeld tussen de dierenpartij gestoorden waar ook de man van de Zevendedagsadventist Antoinette Hertsenberg lid van is. Uiteraard. Ook Rutte is zo’n religestoorde en dat verklaard veel.

  Eens in de zoveel jaar popt er een CDA’er naar voren die ons de mond wil snoeren als het gaat om godslastering. Hun waanbeeld mag niet verstoord raken door ware woorden die als fundamenteel gevaar voor hun dogmatische denkbeelden vormen. Ook de collaboratie met ‘vluchtelingen’ wat voor hen niets anders is dan veel, heel veel mensen met dan wel nog het verkeerde geloof, toch een forse instroom van gelovigen in dit ongelovige land, zodat hun doel van evangelisatie alsnog kan worden bereikt.

  Maar vergeet ook niet de socialisten, die feitelijk bezig zijn met hun complot de gehele wereld om te vormen naar hun socialistische dogma. Sommigen zullen zeggen dat dat geen complot is, maar als stiekum wordt gediscrimineerd bij bijvoorbeeld het aannemen van collega’s door onwelgevalligen te discrimineren, als wordt samengespannen in bijvoorbeeld de nieuwsvoorziening om alleen maar stelselmatig één kant van het verhaal te laten zien, dan is dat een complot.

  Vergeet ook de LGBTIQ ratjes niet, die vrijwel ongemerkt bezig zijn een strijd tegen normale seksualiteit te voeren waarbij zelfs wettelijk is afgedwongen dat iedereen mag worden beledigd, maar zij niet. Waarbij hele bedrijven tot LGBTIQ (vriendelijk) gebied worden verklaard wat zoveel inhoud dat je in hun perverse gedachten en denkrichtingen mee moet gaan anders lig je eruit. Waarbij hele generaties op school worden geïndoctrineerd dat LGBTIQ heel normaal is terwijl het natuurlijk een seksuele stoornis is.

  Het enige voordeel van zoveel complotten is dat de gekkies ook elkaar bestrijden en daardoor een soort evenwicht ontstaat dat ons ervan weerhoudt een totaal extremistische maatschappij te worden zoals Iran (geloof) of Venezuela (socialisme).

 2. Beste Jan,
  In het geheel niet boos, meer dan ooit blij met jouw heldere kijk op zaken.
  Met vriendelijk groet,
  Annemarie van Kooten

 3. Zwak stukje tekst, erg oninteressant om te lezen. De schrijver is gefrustreerd met mensen die anders denken, maar durft niet diep te graven naar antwoorden. Alleen oordelen, maar onderzoeken, ho maar. Verder mensen met naam en toenaam noemen om ze vervolgens zwart te maken. Is dit journalistiek of karaktermoord? De briefjes van Jan kunnen zo de prullenbak in.

 4. Hoi Jan,

  Ik ben nooit boos op je na een briefje en ik lees ze iedere dag graag.
  Soms verschillen we van mening, maar dat moet in een vrij land kunnen.

  Ga gewoon door met wat je doet en ik blijf lezen 😉

  André

 5. Als je de moeite neemt om de 3,5 uur durende interview te luisteren op Tilasmi Frigge z’n youtube dan zie je duidelijk dat Eric er alleen maar is om hem te framen en karaktermoord te plegen. Het gepubliceerde artikel in de NRC raakt kant nog wal. Zo ongeinterresseerd dat ie was en zoveel mogelijk namen en adressen wou hij horen. En als je dan ziet wat daarna nog komt aan kritiek en karaktermoord via andere zogenaamde nieuws sites of columnisten en radio programma’s. Die maken het allemaal nog veel dikker en erger. Ik schaam me echt voor nederland. Hoe overheid en media met je omgaan. Echt diep triest.

 6. Complotdenkers realiseren zich niet dat ze datgene wat ze zeggen te ontmaskeren en te bestrijden juist een grote dienst bewijzen. Andere terechte en onderbouwde kritiek – zoals bijvoorbeeld op de NOS/NPO- kan dan vrij eenvoudig worden meegelabeld als ‘niet serieus te nemen verzinsels’. Dit is immers een populaire tactiek, niet op de feitelijke inhoud maar op de persoon spelen. Mensen irrelevant bestempelen zodat je niet naar hun ideeën hoeft te luisteren. Dus ik begrijp wel dat Jan zich ongemakkelijk voelt in een ‘bondgenootschap’ met zulke gasten.

  Toch hebben complotdenkers een nuttige functie en ik vind argwaan tegen autoriteiten en instanties bepaald geen slechte eigenschap.

  Kritiek op de NOS/NPO wordt tegenwoordig breed gedragen. Na de ontmaskering van de publieke media is echter een andere aanpak nodig om verandering te bewerkstelligen waarbij geen rol meer is weggelegd voor complotdenkers, zij belemmeren het zicht op verbetering.

 7. Als je wil zien jie deze man geframed word door de NOS moet je op z’n youtube kanaal kijken “de ommekeer” ruim 3 uur heeft hij gesproken met NRC journalist… in dat filmje zie je hoeveel genuanceerder deze zogenaamde complotdenker is. Ik heb eerst het filmje gezien en daarna het interview… het NRC artikel is pure frame, geheel uit de context…. zoals over de joden heeft hij onder andere gezegd… dat het een erg rond getal is, en dat het een schatting is… ze hebben het een paar minuten overgehad…

 8. Als je zelf kritisch nadenkt en op zoek gaat naar antwoorden op zaken die niet kloppen ben je blijkbaar een complotdenker.
  Typisch valse frame die aantoonbaar gestart is door CIA.
  Dat Dijkgraaf deze frame zo bewust overneemt geeft te deken over zijn integriteit..

 9. Het ontstaan van ons heelal en onze Aarde, Jezus Christus en de verrijzenis, de Kruistochten, de illuminatie, de Tempeliers, de Armeense Genocide, de Holocaust, de maanlanding, de moord op Kennedy, Elvis Presley, Area 51, de Bilderbergconferentie, 9/11, chemtrails, Armageddon en de apocalyps. Kortom, zo oud als de mensheid zijn er idioten, complotdenkers en doemdenkers. Mensen hebben tegenwoordig teveel vrije tijd en geloven alles wat er op internet staat. Vroeg of laat duikt er wel weer een of andere idioot op met een krankzinnige ‘wetenschappelijk bewezen’ theorie. Vroeger noemde men dat een dorpsgek of een zonderling. Tegenwoordig krijgt men er zelfs zendtijd bij Nieuwsuur voor.

 10. Ik sluit me helemaal bij Djurkwin aan, neem de tijd om het interview te bekijken. De beste man is geen gekkie.

 11. Jaha Jantje… je mag dan wel met scherpe pen en geest reageren op dat waar jij van denkt dat je op moet reageren…. maar in deze schiet je er toch naast.
  Tilasmi Frigge is niet iemand om zomaar even de grond in te boren, en je ophangactie als hij jou belt om even hoor en wederhoor te plegen doet toch denken aan schielijk wegduiken voor de confrontatie… toch…? niet dan… ? Nou Dan !
  Hopelijk zet dit voorval je aan het denken.
  vwb complot theorieen, of zoals jij dat zo denigrerend `complotdenkers`wenst te noemen; er IS gewoon te veel gebeurt op/in deze zieke wereld om alles zomaar aan de kant te schuiven, vinjewel….?!?
  Ik ga hier niet in op enige theorieën, dat heeft met jouw rigide opvatting daarover dus geen zin, ik ben geneigd sommige ervan wel te geloven, gezien de omschrijvingen ervan die op het net zijn te vinden, en inderdaad, ik noem het (nog) geen bewijzen.
  Dus heer Jan, het is makkelijk om vanachter je bureau even snel dat molentje daarboven in het hoofd wat woorden te laten produceren, echter, het kan ook te makkelijk gaan.
  Het goede.

 12. Laat ik nu een complotdenker zijn en volgens mij is daar niets mis mee. Het is waarschijnlijk nog veel erger dan wij, complotdenkers, vermoeden. Zodra er veel geld in het spel is, komen er rare, hele rare dingen boven. Maar zoals in een commentaar hierboven… De waarheid komt altijd boven drijven.
  Verder vind ik u, kale van Eesterga, wel wat naïef om te denken dat complotdenken verkeerd is. Juist een journalist moet toch weten hoe gestoord de wereld tegenwoordig is in elkaar zit?

 13. Jan, deze man denkt inderdaad in complotten, maar de beschuldiging van de NRC, die slaat ook nergens op. Je zegt: “Maar als de actie daartegen ‘geleid’ wordt door iemand die … heeft hij ze niet helemaal op een rijtje”. Heb jij nu gecontroleerd of hij dit werkelijk zo gezegd heeft. Met name iemand beschuldigen van Jodenhaat zoals het NRC artikel doet, is zeer lasterlijk. En naar mijn mening klopt dat beeld van de NRC dus niet.

  Los daarvan gelooft Tilasmi Frigge inderdaad in een aantal complot theorieën die ik niet aanhang. Daar wil ik je best gelijk in geven, daar zit een hoop niet te bewijzen vermoedens bij die je onzin zou kunnen noemen, maar geloof ajb niet zomaar wat de NRC over hem geschreven heeft.

 14. Helemaal waar. Waar het mij om gaat en wat je goed laat zien is dat veel mensen ‘in emotie’ denken en handelen. En hierdoor elkaar opfokken door op elkaar te reageren en elkaars gedachte te versterken. Een mening wordt dan ineens waarheid.
  Elkaar moe en frusti maken om niks.

 15. Weten we dat ook weer. Onze Jan is toch liever vriendjes met de main stream media hoernalisten. Dat kan en dat mag. Maar dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Succes met je optreden als achtervanger van de main stream media.

 16. Geweldig stuk. Inderdaad, met vrienden zoals deze is het wel heel makkelijk om weggezet te worden als gekke wappies. Net zoals iedereen die op het hoogtepunt van de Syrische immigratie golf hier tegen was wel kon inpakken toen die gekke malloten ‘daat moet een piemel in!’ zaten te zingen. Complotmalloten zijn er altijd al geweest, maar dankzij het internet is het nog nooit zo gemakkelijk geweest voor hen om elkaar te vinden en elkaar in hun echo kamer hun gekte te versterken.

  Wat alle holocaust ontkenners gemeen hebben is dat zij de Joden als de master race zien die de wereld beheersen. Maar als je de wereld beheerst, hoe kan het dan dat 6 miljoen van hen vermoord werden en in de ovens verdwenen? Cognitieve dissonantie for the win! Het heeft nooit plaatsgevonden en was zelfs een Joods complot! Tja, je zal dit soort types maar aan jou kant van het verhaal hebben. Dan ben je gelijk in elk debat kansloos. Inkoppertje voor de MSM om je als soortgelijke gekkie weg te zetten.

 17. Ja en de Nazi’s zijn naar de donkere zijde van de maan gevlucht en komen binnenkort weer terug. In Amerika heb je nog iets meer van die complotdenkers, gevoed door de meest bizarre Hollywoodfilms en -series waarin de meest bizarre complotten de verhaallijn bepalen. Het gaat mis als mensen het verschil niet meer zien tussen fictie en werkelijkheid, of zouden complotdenkers allemaal scriptschrijver willen worden ?
  En overal is een markt voor hè? Complotdenkers verdienen geld aan deze complotten, flathearthers, Alex Jones, area 51, Bilderberg, de nieuwe wereldorde enz. zijn allemaal businesscases, meer niet. Doodzwijgen en geen aandacht meer geven is het beste.

 18. Kortom Jan. Je hebt rücksichtlos het NRC stukje tot je genomen zonder het interview van 4 uur (!) op het youtube kanaal De Ommekeer te kijken.

  Dan had je geweten dat de NRC kletskoek is.

  Jammer Jan. Misser van je.

 19. Wat ik me afvraag…
  Waarom is Feike Sybesma toch afgetreden als CEO van DSM..?
  Zou het te maken hebben met
  “[]
  Think sealed indictments count.
  Think resignations of CEOs.
  Think resignations of Senators.
  Think resignations of Congress.
  Think termination of sr FBI…
  Think termination of sr DOJ…
  WATERGATE X1000
  [] ”
  https://qmap.pub/read/1822

 20. Ik heb ook het interview gezien die NRC man Eric van den Berg met deze man had. Eric wilde geen inhoudelijk verhaal waarom hij NOS Fake News vond. Hij zocht ruim 3 uur naar iets waar hij die Tilasmi mee kon kruisigen.
  Dan dat filmpje waar hij jou belt en je ophangt. De man beschuldigen van Holocaust ontkenning en ander slechte mensen gedachtengoed zonder hem eerst te benaderen voor wederhoor… lijkt mij dat de man terecht je het label journalist hoer gaf, terwijl hij je wel de kans gaf toch wat informatie in te winnen.
  De pers kopieert elkaar, en dat is nu toch weer erg zichtbaar gemaakt. En dat jij dat nu ook doet is wel triest. Ik zou alsnog eens contact met hem opnemen zodat hij weerwoord kan geven. Lijkt me wel eerlijk…

 21. Hallo Jan,

  Ik reageerde onder mijn eigen echte naam. En alsnog komt mijn opmerking niet door de moderatie heen?

  Met andere woorden: “Schelden doe je maar ergens anders” en kritiek leveren zonder te schelden ook.

  Duidelijk. Doei Jan.

 22. Bij de vorige briefjes had Jan altijd goed research gedaan, 2 kanten van het verhaal gehoord en zijn eigen mening gevormd. Ik lees ze daarom graag.
  Dit briefje is slechts een kopie van de karakter moord die door Eric van den Berg/NRC in gang is gezet.

Comments are closed.