Aan alle burgemeesters

Klussen

Beste burgemeesters,

In het centrum van Lemmer zijn afgelopen week nieuwe straatnaambordjes geplaatst.

Het ‘Burgemeester Krijgerplein’ heet nu ‘Markt’.

Enkele inwoners van Lemmer hebben jarenlang gestreden om de naam van het plein te veranderen en eind vorig jaar besloot het college van burgemeester en wethouders (na twee eerdere afwijzingen) eindelijk aan die wens gehoor te geven.

Lang verhaal kort: burgemeester Marinus Krijger overleefde weliswaar de ambtelijke zuiveringsoperatie direct na de Tweede Wereldoorlog, maar werd in 1947 tijdens de bijzondere rechtspleging wél veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn rol in de arrestatie van zes Joodse onderduikers in buurtschap Echten. Die overleefden daardoor de oorlog niet. Ook bij het doodschieten van twee verzetsstrijders, visserman Jouke Bootsma en CPN-raadslid Jacob de Rook, speelde burgemeester Marinus Krijger een onfrisse rol.

Vlak nadat hij op 4 december 1957 bij een slippartij op de Straatweg in Follega om het leven kwam, besloot de gemeenteraad van Lemmer om onbegrijpelijke redenen de PvdA-burgemeester te eren (!) door de naam ‘Markt’ te veranderen in ‘Burgemeester Krijgerplein’.

(Advertentie)

Die blunder is nu eindelijk hersteld.

Waarom vertel ik jullie dit?

Nou, omdat de burgemeesters van nu van die tijd kunnen leren dat ze zich niet moeten laten gebruiken door een bevoegd gezag dat niet het beste met de bevolking voor heeft.

Kijk, dat de politieke onbenullen van het OMT zich onder leiding van Jaap van Dissel nu al bijna een jaar voor het karretje van het kabinet laten spannen door met ‘Rutte vraagt en wij draaien’-adviezen te komen, is al erg genoeg.

Maar jullie hoeven het nota bene demissionaire kabinet (dat zich bijvoorbeeld per se niet voor de Tweede Kamerverkiezingen wil verantwoorden voor de Toeslagenaffaire) niet te helpen bij verstoring van het democratische proces door in navolging van de eerste vier totaal onbekende wegbereiders (in de Kaagbode) massaal te gaan lobbyen voor uitstel van de Tweede Kamerverkiezingen.

(Advertentie)

Gezondheid

Natuurlijk gaat Jaap van Dissel zeer binnenkort vanuit het OMT roepen dat “het houden van een evenement dat tien miljoen Nederlanders op de been brengt vanwege die derde golf onverantwoord is”. Dat argument gold níet toen hij adviseerde om de basisscholen en de kinderopvang weer open te gooien. Terwijl we allemaal weten dat de meeste basisschoolkinderen opa’s en oma’s hebben bij wie ze geen anderhalve meter afstand houden, met alle gevolgen van dien.

Maar dat is Jaap van Dissel.

Tegen jullie zou ik willen zeggen: wees geen Jaap van Dissel.

En een laagje dieper: wees geen Marinus Krijger.

Dat is wat de bevolking van ‘burgervaders’ (m/v) mag verwachten.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje voor jullie allemaal! Wie het niet wil hebben, is af.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertentie)