Aan Albert Verlinde

Zomer 2020

Beste Albert,

Weet jij nog hoe kwaad je ruim twee maanden geleden was op Johan Derksen toen die dat voetbalkantinegrapje over kopschop-rapper Akwasi maakte?

“Ik vind het schandalig. Ik ben er echt boos over en vind het echt niet kunnen. Derksen moet zijn excuses aanbieden aan Akwasi”, zei je over het Zwarte Piet-grapje van Derksen.

Je gaf ook nog een hele toelichting.

“Ik heb de laatste weken te veel verhalen gehoord van zwarte mensen die al jaren gebukt gaan onder bijvoorbeeld vergelijkingen met Zwarte Piet. We hebben onlangs een bijeenkomst gehad met de cast van de musical Tina om hierover te praten en ik ben echt geschrokken van die verhalen, wat mensen van kleur hun hele leven te horen krijgen en meemaken. Johan kan niet roepen dat hij tegen racisme is en vervolgens dit soort dingen zeggen.”

Dat mag jij natuurlijk vinden.

Vrij land enzo.

Maar ik vraag me wel iets af.

Wat is erger?

Dat je af en toe een dom grapje maakt over de pigmentverwende medemens, maar hem verder volkomen gelijkwaardig behandelt? Of dat je meewerkt én geld verdient aan een instituut dat institutioneel racistisch is?

Wie is erger?

Johan Derksen? Of Albert Verlinde?

Jij zit morgenavond namelijk in de jury van de finale van de Miss Nederland-verkiezing.

En wat viel mij nou op?

Finaliste Denise Speelman leed aan een eetstoornis en… is blank.

Finaliste Dominique Hazeleger heeft een zwarte band in jiu-jitsu en… is blank.

Finaliste Fae Milder schreef ooit een liedje voor Marco Borsato en… is blank.

Finaliste Leyla Haji-Zade is een vluchtelingenkind uit Azerbeidzjan en… is blank.

Finaliste Roos Sophie van Twisk doet aan paardendressuur en… is blank.

Finaliste Rosalin van Tuijl viel 35 kilo af en… is blank.

Beauty deals

Finaliste Sanne ten Kate had een tijd last van de druk van de maatschappij en… is blank.

Finaliste Sharida Senior wil later een boek schrijven en… is (daar moest ik even voor googelen) 75 procent blank en 25 procent ‘van kleur’, zoals dat tegenwoordig heet.

Finaliste Sigrid Boersma vindt dat het afgelopen moet zijn met onderdrukking van vrouwen en huiselijk geweld en… is blank.

Finaliste Sophie Alink voelde zich tijdens een lang verblijf in Spanje erg alleen en… is blank.

Kortom: de pigmentverwende medemens is bij de voorselectie en de voorronde van de Miss Nederland gediscrimineerd.

Want je wilt mij niet vertellen dat alleen blanke vrouwen voldoen aan de profielschets van de Miss Nederland-verkiezing.

Die luidt: ambitieus, inspirerend, mooi (inside and out), verenigt beauty, brains en business, hardwerkend, enthousiast, intelligent, erg authentiek, niet camera-schuw, verzorgd, representatief uiterlijk en in het bezit van een gezonde levensstijl en juist niet van kinderen.

Er moeten toch meer dan voldoende Marokkaanse en Turkse dubbelpaspoorters met borsten zijn die aan die profielschets voldoen? En het is toch ook niet zo dat alle meiden uit Suriname en de Antillen baggervet zijn door hun All You Can Eat-abonnement bij KFC of al op hun zestiende een jongen troffen die liever drugs kocht van zijn geld dan een condoom?

Kortom: jij verleent morgenavond je medewerking aan een evenement dat alles in zich heeft van institutioneel racisme.

Weet je wat ik daar van vind?

Ik vind het schandalig. Ik ben er echt boos over en vind het echt niet kunnen. Jij moet je excuses aanbieden aan Akw… eh, aan alle vrouwen van kleur!

En je terugtrekken uit die jury, nu het nog kan.

Want wie zwijgt, stemt toe.

Groet,

JanD

PS. Ik heb een heel toepasselijk cadeautje voor je gevonden, ouwe racist.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)