Aan Ahmed Aboutaleb

Beste meneer Aboutaleb,

Ze zijn de druk wel aan het opvoeren, hè?

Eerst zegt PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem dat u zich gewoon kandidaat moet stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. En gisteren zei Diederik Samsom hetzelfde. “Als je wilt meedoen, moet je aan twee voorwaarden voldoen: willen winnen en kunnen verliezen.” En ook partijvoorzitter Hans Spekman daagt u nu uit.

Ze hebben zo gelijk.

Het is tamelijk laf van u dat u heeft gezegd alleen mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezing binnen de PvdA als Diederik Samsom geen kandidaat meer is. Uw argument dat het raar zou zijn de strijd aan te gaan met iemand die je altijd hebt gesteund, is nogal gratuit. U zou het toch ook voor de partij kunnen doen? Voor de mensen in het land?

De waarheid is: u bent een calculerende burger. U durft niet te verliezen. U denkt wel te kunnen winnen van die andere kandidaat, Lodewijk Asscher, maar niet van Diederik Samsom. Het eerste geloof ik ook, het tweede niet. De Partij van de Arbeid heeft een shock-effect nodig wil ze in maart 2017 op meer dan pak ‘m beet vijftien zetels uitkomen. U kunt dat wel zijn, Samsom en Asscher niet.

Begrijp me goed: van mij mogen het er minder dan acht worden. Dik verdiend door deelname aan dit opportunistische doofpot- en wegkijkkabinet.

Maar eerlijk is eerlijk: van u had ik meer lef verwacht.

Groet,

JanD