Aan AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis

Beste Hans,

Wat ik me afvroeg: is er ook een óndergrens voor het Algemeen Dagblad?

Gisteravond trof ik op jullie website een interview met de vader en moeder van Iris. Iris was gisteren getrouwd met Vincent. Het interview was 525 woorden lang.

De vader van Iris zei: “Het is zo’n trots gevoel. Mijn eerste kind dat trouwt. Dat is zo emotioneel.” En over het feit dat hij Iris mocht weggeven: “In het begin dacht ik: hartstikke leuk. Maar toen ik daar liep met haar, en ze zag er echt beeldschoon uit, had ik zulke tranen, ik was zo emotioneel. Iedereen om ons heen pinkte een traantje weg, het was een prachtig moment. Het is een cliché dat het als vader emotioneel is om je dochter weg te geven, maar het is honderd procent waar. Ik ben dubbel trots nu vrienden en familieleden Iris in hun speeches hebben geroemd als gastvrij en empathisch. Dat hebben we geprobeerd haar mee te geven. Als je dat als ouders dan te horen krijgt, ben je daar dubbel trots op.”

De moeder van Iris zei: “Deze dag is geweldig. Die is laat begonnen wat de ceremonie betreft, die is om 16.30 uur begonnen. Als moeder van de bruid mocht ik er heel dichtbij zijn. Dus eerst het ontbijt op ons terras en daarna de nagels, haar en make-up doen. Dat was zeer, zeer bijzonder.” En: “Ik vind haar heel mooi, maar wat vooral belangrijk is: ze is heel lief. We zijn hier met een groep mensen van beide families en het is net alsof het een grote familie is, terwijl we elkaar helemaal niet zo goed kennen. Dat heeft echt met haar te maken en de binding van haar met haar Vincent. Zij zijn hier de basis van en dat is heel bijzonder.”

De vader had zijn dochter niet zomaar ‘weggegeven’ trouwens. “Hij kwam met een smoes over haar verjaardag die eraan zou komen. Hij had een cadeautje bij zich en dat moest ik eerst uitpakken. Daar kwam een bruidspaartje uit, toen voelde ik het wel. Ik dacht: ik ga hem laten zweten, ik ga nadenken en de tijd nemen. Maar hij deed het zo sympathiek dat ik volmondig ‘ja’ zei.” De moeder: “Ik zat ja te knikken. Ik was toevallig thuis en luisterde mee. Ik ben heel blij met hem als schoonzoon.”

Ik kende, net als alle AD-lezers, Iris niet.

Ik kende, net als alle AD-lezers, Vincent niet.

Ik kende, net als alle AD-lezers, wel de vader en moeder van Iris.

En ik dacht: hoe diep is het Algemeen Dagblad gezonken dat het zo de loper uitlegt voor de eigenpijperij van Joop en Janine van den Ende?

Groet,

JanD

UPDATE Ja, ik weet wel dat ik precies hetzelfde briefje aan je collega Paul Jansen van De Telegraaf had kunnen sturen. Maar die is even bezig met een aanslag op de democratie en de vrije pers, oliebol!

PS. Uit nijd om zoveel onbenul betaal jij gewoon de volle mep. De rest krijgt met de kortingscode ‘fuckhansnijenhuis’ vandaag twee tientjes korting.