Aan Piet Dijkgraaf

Lieve pa,

Ik weet nog dat we eind jaren ’70 samen ‘in de politiek zaten’. Het was de (geweldige) tijd van Hans Wiegel, Dries van Agt en Joop den Uyl. Jij werkte in een timmerfabriek in Bergambacht. Weliswaar inmiddels op kantoor, maar je voelde je nog altijd ten diepste verbonden met de mannen in de fabriek (ook de Marokkaanse). En ik was piepjong, vanzelfsprekend links, dus ook ik sloot me (zodra het qua leeftijd mocht) bij de PvdA aan.

We zijn nu een kleine veertig jaar verder.

Jij bent er vandaag op de kop af achtenhalf jaar niet meer.

En je hebt dus nogal wat gemist.

Het meest verrassende in de privésfeer is vermoedelijk wel dat je zoon toch nog ‘de politiek in’ is gegaan.

Waarom?

Ik kan dat wel omstandig uit gaan leggen, maar ik kan het je ook laten zien. In de week nadat bekend werd dat ik lijsttrekker van GeenPeil zou worden, verscheen in diverse regionale kranten deze cartoon:

 

Dit is hoe de gevestigde macht van politiek, media, opiniemakers en verder iedereen die direct of indirect aan de geldtiet hangt van de machthebbers tegenwoordig de kiezer ziet. Als een luie, onderuitgezakte, slecht geklede vetzak die vooral niet in staat is om zelf op verstandige wijze te bepalen wat hij van de belangrijke thema’s van dit moment vindt. Die ‘de onderbuik’ laat regeren. De haat op de gewone man spat van zo’n tekeningetje af.

Dáárom ga ik de politiek in.

Als timmermanszoon uit Bergambacht.

Maar dan als eentje die in tegenstelling tot de vorige wél van de Nederlandse burger en democratie houdt. En die het (jouw woorden) ‘de pis niet lauw maakt’ als ie wordt afgebeeld als buikspreekpop of (door een andere cartoonist) naakte hond. Sterker: die vindt dat een volksvertegenwoordiger juist de buikspreekpop moet zijn van de kiezer. Want de kiezer is niet dom. En de collectieve kennis van alle kiezers is véél groter dan die van al die beroepspolitici in Den Haag die nog nooit een druppel zweet in een timmerfabriek hebben verloren bij elkaar.

Kus, ouwe!

JanD

PS. Ma is trouwens ook lid van GeenPeil geworden. Voor het eerst van haar leven lid van een politieke partij! En in tegenstelling tot wat een VVD-politicus ‘grapte’: ze is nog helemaal bij de pinken.