Aan Mark Rutte

Beste meneer Rutte,

Ik begrijp dat het associatieverdrag met Oekraïne de laatste 199 dagen nogal is veranderd.

Ten tijde van het referendum was het nog “slechts een handelsverdrag”. Nu betekent niet doorgaan van het verdrag zo ongeveer de Derde Wereldoorlog. Die de “mensen in Aleppo, Syrië” niet meer zullen meemaken, want, vroeg u het verzamelde journaille gisteren bij uw wekelijkse persconferentie, “kent u de werking van een vacuümbom?”.

Dat Nederland het associatieverdrag ratificeert is, zo beweerde u gisteren in een laatste poging D66, GroenLinks, ChristenUnie en CDA tot een ‘ja’ te verleiden, “in het landsbelang”. En als u geen 17 Eerste Kamerleden van de oppositie voor maandag zo gek weet te krijgen om alsnog in te stemmen, dan dient u een intrekkingswet in.

Als u dat nou eens doet en u verbindt het lot van uw kabinet aan die wet? Ofwel: als de intrekkingswet in Tweede en Eerste Kamer wordt aangenomen, dan treedt het kabinet Rutte 2 af.

Sinds ik de politiek volg, traden kabinetten af vanwege achtereenvolgens de grondpolitiek (1977), het financieel-economisch beleid (1982), het reiskostenforfait (1989), het correctief referendum (1999), het Nederlandse optreden in Srebrenica (2002), de LPF-puinhoop (2002), de burgemeestersbenoeming (2005), Ayaan Hirsi Ali (2006), de militaire missie in Afghanistan (2010) en de begroting van 2013 (2012).

In dat rijtje misstaat ‘voorkomen Derde Wereldoorlog’ geenszins.

Toch?

Groet,

JanD