Aan mijn lezers (v/m)

Lees alle reviews over Zwarte pieten pak maat XL

Beste lezers (v/m),

Ik zag onlangs een plaatje langskomen op social media dat me niet meer los laat.

Het ging – wat mij betreft – over de agressieve wijze waarop sommige ‘people of colour’ de laatste paar jaar de blanke medemens tegemoet treden. Ik noem ze weleens ‘herstelbetalingsactivisten’. Mensen die bijvoorbeeld de Zwarte Piet-discussie aangrijpen om ‘ons’, blanken, er op te wijzen dat ‘we’ allemaal racisten zijn. En als ‘we’ dat ontkennen stellen dat dat ‘white privilege’ is. Je kent het type wel. Een vertegenwoordiging van het vrouwelijke smaldeel krijgt regelmatig een plaatsje aan tafel bij VARA-programma’s als Pauw en De Wereld Draait Door, de leden van het mannelijke smaldeel kopen een baret en doen net of ze Malcolm X. zelf zijn.

Tegen dat soort redeneringen is niet op te discussiëren. Want ik ben blank en mijn overoveroveroveroverovergrootvader was geen slaaf en dus moet ik mijn muil houden en als ik dat niet doe gedraag ik me net als de slaveneigenaren vroeger.

Kom ik nu op dat plaatje.

Daarop stond: ‘I never owned any slaves, you never picked any cotton. Case closed’.

Het was geen nieuwe uitspraak, bleek na een Google-search. En misschien komt ie oorspronkelijk wel uit een heel foute hoek. Maar dat zal allemaal wel. Hij raakte me.

Het zal wel vreselijk naïef van me zijn (pardon: white privilege), maar dit is in de kern wel de reden waarom de Sylvana Simonsen, de Quinsy Gario’s en hun blanke helpers mij de strot uit komen.

Ze willen niet verbinden, ze willen de boel slopen.

En daar ben ik net zo klaar mee als met de huidige generatie Oranje-voetballers.

Zij, de Sylvana’s, de Quinsy’s én ik hebben hier een fantastisch leven, vol kansen. En zij, de Sylvana’s, de Quinsy’s nóch ik zijn het slachtoffer van welke ongelooflijke misstand dan ook. Dus kap met dat gezeik.

Fijn weekend verder allemaal!

Groet,

JanD

PS. Dit briefje was een test.