Aan Ismail Ilgün

Beste Ismail,

Wat mooi dat je een contract hebt getekend bij het platenlabel TopNotch.

Ik las erover in een twee pagina’s groot interview in De Volkskrant.

Waarin uiteraard de hele riedel weer langskwam. Racisme zus, van school getrapt zo, ontbrekende vader dit en schuld van de media dat (en je zus, die wel gewoon meester in de rechten werd).

Voor de meelezers bij wie geen belletje gaat rinkelen: je bent het gezicht van dat Zaanse straattuig. De jongeman die lachend filmt hoe zijn vrienden een man van zijn fiets trappen, die ze ophitst om de politie te provoceren en die een vrouwelijk raadslid op straat intimideert.

Enfin, Kees de Koning van TopNotch gaat je nu exploiteren begeleiden. En jij gaat door met het maken van je ‘hoodvlogs’. Waarin je, ik citeer: “onze realiteit toont. We hebben niet zo veel te doen, we hebben gewoon minder”. Die realiteit is: rondhangen voor een supermarkt en overtredingen maken met te dure, geleende, auto’s.

Nu dacht ik: als je nou eens zorgt dat jullie realiteit verandert? Dat je alsnog een mbo-opleiding gaat doen. Zonder studiefinanciering, gewoon met de centjes die je verdient dankzij Kees de Koning. Verzorging bijvoorbeeld. En dat je dan in verzorgingstehuizen stage gaat lopen. En de hele dag helpt om onze bejaarde medemensen liefdevol te verzorgen. En daar filmpjes van maakt, zodat iedereen weet hoe beroerd het er op veel plaatsen in de zorg echt aan toe gaat. Zeg maar: Hugo Borst doet het met een manifest, jij met je hoodvlogs. Zouden jullie dan misschien het respect krijgen dat jongens zoals jullie altijd sissend eisen?

En oh, ja, je zei in De Volkskrant ook nog dat je excuses wilt van minister-president Rutte.

Welkom bij de club, kerel!

Groet,

JanD